Frans energiecommissariaat wil snelste supercomputer ter wereld

. © .
Pieterjan Van Leemputten

Het Franse Commissariat à l’Energie atomique et aux Energies Alternatives (CEA) werkt aan een zuinige supercomputer. Die moet het werk vergemakkelijken om tegen 2020 een exaflop supercomputer te bouwen.

De snelste supercomputer ter wereld valt niet zomaar te bestellen. Om in 2020 zo’n machine te kunnen bouwen, werkt CEA vandaag al samen met Atos-dochter Bull aan de Tera1000. Een machine met een rekencapaciteit van 25 petaflops, maar met een stroomverbruik dat vijf keer later ligt dan eerdere supercomputers met dezelfde capaciteit.

Dat stroomverbruik moet verder omlaag om een nog snellere supercomputer te kunnen samenstellen. Zo moet er tegen 2017 een prototype zijn voor een supercomputer, eveneens met een capaciteit van 25 petaflops, maar met een stroomverbruik dat twintig keer lager ligt dan de eerste supercomputers met die capaciteit. Die legt de basis voor een nieuwe generatie machines met exaflop-capaciteiten.

De Tera1000, die nu wordt ontwikkeld, komt terecht bij DAM, de militaire divisie van CEA, waar het twee bestaande supercomputers zal vervangen. DAM heeft onder meer als taak om kernkoppen te produceren, onderhouden en ontmantelen, maar ontwerpt ook kernreactoren voor duikboten en vliegdekschepen.

China voorop

CEA maakt zich sterk dat het vooral met Europese partners samenwerkt om, na de Tera1000, de snelste rekenmachine ter wereld te bouwen. Maar de titel van snelste supercomputer wisselt doorgaans elke paar maanden naarmate er nieuwere modellen worden gebouwd.

De laatste tijd hoort die eer toe aan de Tianhe-2 van het National Super Computer Center in het Chinese Guangzhou met een theoretische pieksnelheid van 54.902,4 teraflop (54,9 petaflop). De rekenkracht van de machine werd sinds midden 2013 niet meer geëvenaard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content