Fusie Dell en EMC afgerond: nog geen veranderingen in ons land

Michael Dell op EMC World 2016 over de nieuwe naam van het bedrijf: Dell Technologies. © .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Dell Technologies is na de overname van EMC het grootste technologiebedrijf ter wereld dat in privéhanden is. In België blijven Dell en EMC voorlopig twee aparte entiteiten met een duidelijke focus op cross-selling en samenwerking.

“We always want to be the number one”, vatte ceo Michael Dell de mission statement van Dell Technologies samen in een conference call met analisten en journalisten. Aan ambitie dus geen gebrek bij Dell Technologies: het technologiebedrijf dat voortaan Dell en EMC overspant en dat gisteren, op 7 september, helemaal van start ging na afronding van de grootste tech-overnamedeal ooit ter waarde van zo’n 60 miljard dollar. Om de deal te financieren moesten Dell en investeringspartner Silver Lake 40 miljard lenen bij banken. De verkoop van de it-dienstenpoot en de softwaretak brachten samen 5 miljard dollar in het laatje.

Grote complementariteit

De nieuwe combinatie staat samen voor een omzet van 74 miljard dollar en mag zich volgens IDC-cijfers marktleider noemen in heel wat segmenten zoals storage, converged infrastructure, cloud, servers en virtualisatie. Dell Technologies zal focussen op de snelst groeiende domein in de it-sector zoals hybrid cloud, software-defined datacenters, (hyper)geconvergeerde infrastructuur, platform-as-a-service, data analytics, mobiliteit en cyberveiligheid.

De producten- en oplossingenportfolio van beide bedrijven ogen behoorlijk complementair. Dell, volgens IDC wereldwijd nummer 3 in pc-verkoop, spreekt voor een groot deel – maar zeker niet uitsluitend – de kleinere en middelgrote ondernemingen aan. EMC, de duidelijke nummer 1 in storage (IDC), vindt hoofdzakelijk ingang in de grote bedrijven.

“Er is echt weinig overlap”, legt Arnaud Bacros, country manager van EMC Belux uit. “De combinatie van de twee bedrijven is een duidelijke opportuniteit om meer value te genereren”, stelt hij. “Een rondvraag bij de Belgische klanten van EMC en Dell leert dat meer dan 90 procent effectief verwacht dat ze méér producten en diensten zullen aankopen bij Dell Technologies”, vult Pascale Van Damme, managing director van Dell Belux aan.

Cross-selling

Bacros en Van Damme verduidelijken aan Data News dat er voorlopig weinig verandert in ons land. “We blijven twee aparte juridische entiteiten die weliswaar álle informatie zullen delen via een gemeenschappelijke Salesforce-oplossing, mét een duidelijke focus op cross-selling, complementariteit en samenwerking”, zegt Van Damme.

Klanten krijgen hun vertrouwde account managers over de vloer en waar nodig gaat Dell Technologies ook voor een aanpak met twee account managers in tandem. “Al onze processen en systemen zijn zodanig aangepast dat interne concurrentie niet mogelijk is”, stelt Van Damme.

“Het grote verschil met andere grote fusies uit het verleden is dat Dell en EMC nauwelijks in concurrentie zaten en dat er ook geen grote overlap is. We moeten er uiteraard wel rekening mee houden dat sommige klanten bij het woord ‘merger’ slechte herinneringen hebben door eerdere fusies waar ze mee te maken kregen. Het is aan ons om te bewijzen dat het samengaan van EMC en Dell helemaal anders is”, vult Arnaud Bacros nog aan.

De komende maanden willen beide partijen de samenwerking verder optimaliseren alvorens naar één juridische entiteit over te schakelen. Waarom dat niet meteen gebeurt, willen we nog weten? “Tot 7 september waren we legaal bekeken nog altijd elkaars concurrenten en mochten we geen bedrijfsinformatie delen. Door de grote complementariteit is er ook geen dringende nood aan”, klinkt het.

Dell draaide in ons land volgens Trendstop een omzet van bijna 24 miljoen euro in boekjaar 2015. EMC Information Systems tekende in datzelfde boekjaar een omzet van ruim 28 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content