Gartner: Windows zakt af naar derde plaats

Windows 10 © Microsoft

Apple zal in 2017 meer pc’s, laptops, tablets en smartphones verkopen dan er Windows-apparaten over de toonbank gaan. Dat voorspelt Gartner. Android blijft een straatlengte voor liggen.

Dit jaar worden 308 miljoen apparaten met Windows als besturingssysteem verkocht. Dat is bijna 13 procent van de 2,4 miljard apparaten die hun weg naar een nieuwe eigenaar vinden. Die 2,4 miljard zijn vooral smartphones. Slechts 20 procent valt in de categorie pc, laptop of tablet.

Met die schatting van 308 miljoen is Gartner iets pessimistischer over de aantrekkingskracht van Windows dan een half jaar terug; toen meende het onderzoeksbureau nog dat 323 miljoen Windows-apparaten verkocht zouden worden. Gartner verwacht wel een positief effect van Windows 10 op de pc-markt. Die krijgt dankzij Microsofts nieuwe Windowsversie volgend jaar een groei-impuls van 4 procent.

Groei-impuls op pc-markt

Gartner verwacht de komende jaren wel enige groei voor het Windows-platform. In 2017 zullen er 326 miljoen apparaten met Windows verkocht worden. In juli dacht Gartner nog dat dat er 370 miljoen zouden zijn, en in maart dat het om 383 miljoen apparaten zou gaan.

Het Apple-platform, de gecombineerde iOS- en OS X-apparaten, zal een veel snellere groei laten zien: van 298 miljoen apparaten dit jaar naar een kleine 326 miljoen in 2017. Daarmee steekt Apple Windows dus voorbij.

De grootste groei zit in verreweg het grootste platform: de verkoop van apparaten die onder Android draaien, groeit van 1,3 miljard in 2015 naar 1,6 miljard in 2017. Daarmee heeft Android in 2017 een marktaandeel van 65 procent, tegen 54 procent nu

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content