Geen antenneprobleem met iPhone 4, wel softwarefout

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In een opmerkelijke open brief geeft Apple schoorvoetend toe dat er een softwareprobleem bestaat in alle iPhones.

In een opmerkelijke open brief geeft Apple schoorvoetend toe dat er een softwareprobleem bestaat in alle iPhones.

Meteen nadat de eerste iPhone 4 smartphones over de toonbank gingen, kreeg fabrikant Apple kritiek te horen dat er antenneproblemen zouden zijn. Wie zijn nieuwe iPhone op een bepaalde manier in de hand hield, zag het gsm-signaal spectaculair dalen. En dat terwijl een van de nieuwigheden net een verbeterde ingebouwde antenne zou zijn.

In een open brief aan de klanten zegt Apple nu dat er geen probleem met de ontvangst of antenne van de iPhone 4 is, maar dat een jarenlange softwarebug aan de basis van de klachten ligt. Apple zegt dat het een volledig verkeerd algoritme gebruikt heeft voor het berekenen van de signaalsterkte: zeg maar het aantal ‘streepjes’ dat je op het scherm ziet verschijnen bij het antennepictogram. Of anders gezegd: als een iPhone vier streepjes toonde, had hij er eigenlijk maar twee moeten tonen. Niet alleen voor de iPhone 4 maar voor alle iPhone-modellen is dat momenteel het geval aangezien het een softwarefout is die al van bij de allereerste iPhone bestaat, geeft de fabrikant toe.

Nog volgens Apple is het wel perfect normaal dat de ontvangstkwaliteit van een gsm met minstens één streepje daalt van zodra je het toestel in de hand neemt: of dat nu een iPhone, een Blackberry, een Nokia of een Android-smartphone is. Het verkeerde algoritme zou er de oorzaak van zijn dat het signaal van een iPhone 4 plotseling met 4 of zelfs 5 streepjes lijkt te dalen wanneer je het toestel vast neemt. Apple besluit zijn brief dan ook met de stelling dat de iPhone 4 wel degelijk de beste ontvangstkwaliteit biedt uit het hele iPhone-gamma. Het zal nu samen met operator AT&T een nieuw algoritme verwerken in de software van de iPhone. In de komende weken zou die update beschikbaar moeten zijn – dus ook voor de iPhone 3G en 3GS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content