Gemeenten die publieke wifi aanbieden zijn ‘operator’

© Belga
Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Gemeenten die een publieke wifi-dienst aanbieden worden beschouwd als een operator, moeten jaarlijks 636 euro betalen en allerlei gegevens bijhouden. Dat blijkt uit een brief die het BIPT vorige week naar alle gemeenten heeft gestuurd.

Gemeenten die een publieke wifi-dienst aanbieden worden beschouwd als een operator, moeten jaarlijks 636 euro betalen en allerlei gegevens bijhouden. Dat blijkt uit een brief die het BIPT vorige week naar alle gemeenten heeft gestuurd.

Gemeenten die hun inwoners gratis wifi willen aanbieden op het marktplein of andere openbare domeinen zijn alvast gewaarschuwd. De brief van het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) is duidelijk: ‘Indien de internettoegang op zowel tijdelijke als definitieve basis door de gemeente aangeboden wordt op het publieke domein, dan wordt zij beschouwd als een operator’. En daar zijn heel wat verplichtingen aan verboden. Zo moet er een jaarlijkse premie van 636 euro betaald worden aan het BIPT. Elke gebruiker van de dienst moet bovendien geïdentificeerd kunnen worden. Anoniem op het wifi-netwerk gaan mag niet. Bovendien moet volgens de dataretentierichtlijn de gegevens van wie het gebruikt en wanneer er gecommuniceerd is ook bijgehouden worden. En als dat nodig is moet er samengewerkt worden met de gerechtelijke instanties en de veiligheidsdiensten.

Beltug en V-ICT-OR, de vereniging die zich toelegt op de ict-noden van lokale besturen, stellen zich hier vragen over en bereiden een standpunt voor. De brief van het BIPT stelt wel dat het niet gaat om wifi-diensten van bibliotheken, gemeentelijke diensten of gemeentescholen. “Maar ook daar is het niet altijd duidelijk,” stelt Beltug voorzitter Danielle Jacobs. Zij wijst er op dat Beltug wekelijks vragen krijgt van bedrijven over waar men nu rekening mee moeten houden als men wifi-toegang wil bieden voor bezoekers.

“Er wordt een Koninklijk Besluit voorbereid, wat een goede zaak is want dan wordt het tenminste duidelijk, maar wij vrezen dat er teveel regels opgelegd zullen worden. Bedrijven die al dan niet tijdelijk wifi willen aanbieden, moeten dat makkelijk en snel kunnen. Het KB voor wifi-diensten moet daarom laagdrempelig en zo ruim mogelijk zijn.” Beltug wil duidelijkheid over de gegevens die bijgehouden moeten worden, wil geen disproportionele eisen in verband met dataretentie en wil een goede afstemming tussen justitie, privacycommissie en het BIPT als het gaat over de verplichtingen in verband met identificatiegegevens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content