Gent heeft weer beste gemeentewebsite van Vlaanderen en Brussel

De stad Gent heeft nog steeds de beste website van alle Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten. Dat blijkt uit de jaarlijkse doorlichting door Indigov.

De stad Gent heeft nog steeds de beste website van alle Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten. Dat blijkt uit de jaarlijkse doorlichting door Indigov.

Gent staat op de eerste plaats, op de voet gevolgd door Leuven. Zwijndrecht vervolledigt de top 3. Daarmee blijft de top 3 dezelfde als vorig jaar.

KUL-spin-off Indigov merkt opdat mensen bij een steeds groter wordende groep van kleine gemeenten terecht kunnen voor een fikse porties online informatie. Zo duiken de twee kleine Limburgse gemeenten Neerpelt en Meeuwen-Gruitrode de top tien binnen.

Toch zijn er nog steeds twee kleine Vlaamse gemeenten die niet over een website beschikken. Het gaat om Herstappe en Horelbeke.

Indigov onderzoekt de gemeentelijke en stedelijke websites op interactiviteit, kwaliteit van informatieaanbod, elektronische diensten, democratische mogelijkheden van de website en gebruiksvriendelijkheid. Dat onderzoek gebeurt aan de hand van een lijst met 110 indicatoren. “We gaan na of deze al dan niet gerealiseerd zijn op de gemeentelijke website”, zegt Jo Steyaert van Indigov.

Uit het onderzoek blijkt volgens Indigov dat er een globale vooruitgang merkbaar is. “Een groeiende groep van websites haalt een behoorlijk kwaliteitsniveau op inhoudelijk vlak”, aldus Steyaert. In vergelijking met voorgaande jaren wordt er vooral beter gescoord op het vlak van informatie. “De gebruiksvriendelijkheid daarvan is de uitdaging voor de toekomst.” Ook op vlak van interactiviteit en het e-loket blijven grote gebreken bestaan.

Steden en gemeenten uit de provincie Antwerpen scoren het best. De Brusselse gemeenten blijven echter slecht scoren in vergelijking met Vlaanderen.

In totaal kregen 54 gemeentewebsites de classificatie ‘topper’ opgekleefd. “Toch staat 10 procent van de gemeentelijke websites gigantisch ver achter”, aldus nog Steyaert.

In Wallonië organiseert AWT tweejaarlijks een gelijkaardig onderzoek.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content