Gentse Feesten: pintje betalen met QR-code

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Bezoekers van de Gentse Feesten kunnen dit jaar een polsbandje kopen met een unieke QR-code. Met dat bandje kunnen ze een drankje bestellen bij de deelnemende standen.

Zaterdag trapt Gent de jaarlijkse Fieste af. Bezoekers van de Gentse Feesten kunnen dit jaar ook een polsbandje kopen met een unieke QR-code, de nieuwste vorm van barcodes. Met dat bandje kunnen ze een drankje bestellen bij de deelnemende standen. Het gaat om een volledig privé-initiatief dat bedacht werd door Koen Lenssens (zaakvoerder PKC), die niet geheel toevallig ook elk jaar standhouder is van een cocktailbar op de Gentse Feesten. Vanuit die ervaring ging hij op zoek naar een oplossing om de verkopen, bestellingen en geldstromen veel transparanter en veiliger te beheren.

PeopleWare – een 36-koppige leverancier van software op maat – zorgde voor de technische uitwerking, wat nu uitmondt in de applicatie EasyScanPay. Aan het polsbandje hangt een virtuele portefeuille die door de bezoeker kan opgeladen worden met een bedrag naar keuze. Hij kan dit tijdens de Feesten als betaalmiddel gebruiken bij 6 verschillende standen: Beverhoutplein, The Out, Petra’s Place, Sint-Baafsplein, Spritz stand en het Francois Laurentplein.

“Voor ons is dit een relatief klein project vergeleken met onze dagelijkse bezigheden. Maar het is wel een innovatief idee waarin we sterk geloven en dat we zeker verder willen uitwerken en alvast demonstreren”, zegt Ive Meermans van Peopleware. “Het is zeker onze bedoeling om de applicatie verder te ontwikkelen en functies toe te voegen, zodat het systeem kan gebruikt worden bij zowel grote als kleine evenementen”, aldus Meermans.

Ook ‘open data’

Overigens kondigde vanochtend Resul Tapmaz, de Gentse Schepen van Personeelsbeleid, Informatica, Administratieve Vereenvoudiging en Kwaliteitszorg, nog via Twitter aan dat later vandaag de ‘open data’ van de Gentse Feesten beschikbaar zal zijn. Met die data kunnen applicatiebouwers vervolgens aan de slag om innovatieve apps rond de Gentse Feesten te bouwen. Iets wat ze in Gent trouwens goed kunnen, want op 14 mei werd al ‘Apps for Ghent‘ georganiseerd mét steun van de stad Gent. Op die dag maakten een tiental teams van de beschikbare open data gebruik om nieuwe apps te ontwikkelen.

Update

Ondertussen staan de open data van de Gentse Feesten online. Geïnteresseerden kunnen hier een kijkje nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content