Geomagnetische storm door roerige zon

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Een storm op de zon resulteerde in een geomagnetische storm rond de aarde, evenwel zonder al te veel gevolgen. Maar de zon wordt wel roeriger. Sinds jaar en dag is geweten dat de activiteit van de zon varieert in een cyclus van ca. 11 jaar. Perioden van grote kalmte worden zo afgewisseld met roerige perioden, die zich onder meer uiten door uitbarstingen op het zonneoppervlak. Als gevolg hiervan worden grote hoeveelheden geladen deeltjes naar de aarde gezonden, die op hun beurt tot een verstoring van het beschermende magnetisch veld rond de aarde kunnen leiden.

Een storm op de zon resulteerde in een geomagnetische storm rond de aarde, evenwel zonder al te veel gevolgen. Maar de zon wordt wel roeriger.

Sinds jaar en dag is geweten dat de activiteit van de zon varieert in een cyclus van ca. 11 jaar. Perioden van grote kalmte worden zo afgewisseld met roerige perioden, die zich onder meer uiten door uitbarstingen op het zonneoppervlak. Als gevolg hiervan worden grote hoeveelheden geladen deeltjes naar de aarde gezonden, die op hun beurt tot een verstoring van het beschermende magnetisch veld rond de aarde kunnen leiden. Zo’n geomagnetische storm tovert niet alleen poollicht aan de nachtelijke hemel op lage breedtegraden, maar kan ook schade berokkenen aan satellieten, stroomnetwerken op aarde verstoren, tot en met de werking van radio- en navigatiesystemen dagenlang hinderen.

Op 1 augustus deed zich een storm op het zonneopppervlak voor, wat leidde tot twee coronale massa-uitstoten, die de aarde bereikten in de periode 3 tot 5 augustus. Op 3 augustus zorgde dat voor een ‘G2’ geomagnetische storm – een verschijnsel met relatief beperkte gevolgen, op de schaal van G1 tot G5 zoals geformuleerd door het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration.

Interessant is overigens dat de zon momenteel uit een lange periode van erg grote kalmte komt. De piek wordt voorzien rond het jaar 2013. Gezien het economische belang van satellietsystemen, gekoppeld aan de gevaren van storingen in de elektriciteitsnetten, werd dan ook in juni van 2010 een ‘Space Weather Enterprise Forum’ in Washington georganiseerd. Dat bracht wetenschappers, academici, beleidsmakers en experten uit de industrie samen met het oog op eventuele maatregelen voor de periode rond 2013. Daarbij werd onder meer voortgebouwd op een ‘workshop’-document uit 2008, ‘Severe space weather events – understanding societal and economic impacts‘. (gratis te downloaden als pdf). Hoewel de gevolgen zich in eerste instantie en overwegend op de hogere breedtegraden zullen voordoen, geeft het document toch ook een beeld van mogelijke gevolgen van een zware storm op ongeveer 50 graden Noorderbreedte. Op die hoogte ligt ook België…

Wie belangstelling heeft voor de ‘weersverwachtingen’ in de ruimte, kan voor deze informatie terecht op verschillende sites, waaronder www.spaceweather.com .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content