Gigantisch beveiligingslek bij politie en hulpdiensten

12/12/13 om 10:42 - Bijgewerkt om 10:42

Bron: Datanews

Er zit een groot beveiligingslek in het communicatienetwerk van de politie en de hulpdiensten. Dat bevestigt operator Astrid in De Tijd. Liefst 15.000 'biepers' zijn niet versleuteld.

"Politie afluisteren weldra onmogelijk", titelde het persagentschap Belga tien jaar geleden. Op dat moment stonden alle politiediensten op het punt over te schakelen op het digitale radiocommunicatienetwerk van Astrid, de gespecialiseerde telecomoperator voor de veiligheidsdiensten die in 1998 was opgericht.

Vandaag gebruiken de veiligheidsdiensten al ruim 55.000 radioterminals van Astrid. En die zijn optimaal versleuteld: zowel de data als de gesprekken zijn vertrouwelijk. Want zowel de communicatie als de authenticatie van de terminals gebeurt vercijferd.

Al was dat ooit anders: Tot midden 2011 gebruikte Astrid géén encryptie in de Tetra-radioterminals die de hulpdiensten gebruiken. Mits de nodige apparatuur en wat technische basiskennis was het tot dan perfect mogelijk om alle communicatie over het Astrid-netwerk af te luisteren.

Achilleshiel

In een lijvige brochure over de werking van Astrid, dat volledig in handen is van de federale overheid, geeft de operator zelf toe dat er nog altijd een groot gat gaapt in de beveiliging. De achilleshiel zijn de 15.000 'pagers', of biepers en semafoons, die zowel de brandweer, de civiele bescherming als verschillende medische diensten gebruiken.

Die worden over heel België gebruikt om personeel op te roepen bij incidenten. Ook de noodcentrales sturen elektronische berichten naar de terminals van de brandweerdiensten, die ze op hun beurt doorspelen naar pagers.

In 2012 hebben de veiligheidsdiensten zo meer dan 1,854 miljoen pagingberichten verstuurd. Maar in tegenstelling tot de digitale radiocommunicatie zijn die pagingberichten helemaal niet versleuteld of geëncrypteerd. Ze zijn zo te ontcijferen voor wie via scanners de communicatie van de hulpdiensten wil onderscheppen. "Ze kunnen inderdaad onderschept en gelezen worden", bevestigt Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries. (Belga/MI)

Onze partners