Glasvezelnetwerk “10 keer duurder dan DSL”

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Veralgemeend glasvezel aanleggen in België zou “6 tot 7 miljard euro” kosten. Dat zei gisteravond Scott Alcott, de nummer drie van Belgacom, naar aanleiding van het Broadband World Forum in Parijs.

Veralgemeend glasvezel aanleggen in België zou “6 tot 7 miljard euro” kosten. Dat zei gisteravond Scott Alcott, de nummer drie van Belgacom, naar aanleiding van het Broadband World Forum in Parijs.

Met een investering van 6-7 miljard zou 70 tot 80 procent van de Belgacom-klanten internetsnelheden kunnen krijgen die vér boven de huidige liggen. “De kostprijs is zo’n 10 keer hoger dan DSL”, zei Alcott.

Dat soort uitgaven is gewoon niet aan de orde bij Belgacom, verklapte Alcott, die bij Belgacom verantwoordelijk is voor het netwerk, de levering van de diensten en de groothandelsactiviteiten. Hij vergeleek een investering in glasvezel met de investering in Broadway, het VDSL2-netwerk dat nu meer dan 80 procent van de Belgacom-klanten hogedefinitietelevisie kan geven. “Broadway was 500-600 miljoen. Dat kan je nog hanteren. Een investering van 6 tot 7 miljard euro is een gok met het ganse bedrijf”.

De voornaamste reden is de onzekerheid in de regelgeving. “Klanten willen niet méér betalen voor glasvezel”, zegt Alcott, onder meer verwijzend naar ervaringen in Nederland. “Wat doe je dan als morgen de regulator de kabel openstelt voor concurrenten?”.
Indien de kabel zou opengeteld worden, terwijl Belgacom dergelijke investeringen zou doen in glasvezel, zou het aandeel van Belgacom afgeslacht worden op de beurs, voorspelt Alcott.

Belgacom heeft onder meer in Rochefort een proefproject met een glasvezelnetwerk voor 300 vrijwilligers lopen. Doel daar is om de problemen te leren kennen bij de aanleg van glasvezel, zei Alcott.
“Welk soort ladders heb je nodig? Hoeveel materiaal gaat verloren? Breng je de kabel best binnen in de kelder en ga je vandaar hoger, of werk je van buiten direct naar de verdieping? Dat soort dingen”.

De kabel op zich is goedkoop geworden. De kost zit in de aanleg. De regelgeving zal ook verschillen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, verwacht Alcott. Vlaanderen zou niet geneigd zijn om de glasvezel goedkoop langs de muren van de huizen te laten lopen, Wallonië wel.

Australië investeert momenteel ruim 30 miljard euro belastingsgeld in een Nationaal Breedband Netwerk in glasvezel.
Dat zal meer dan 90 procent van de bevolking internettoegang aan 1 gigabit per seconde leveren, vertelde Mike Quigley, de baas van de staatsmaatschappij die het project runt, hier gisteren. Het project is in handen van het overheidsbedrijf NBN Co. nadat er geen privé-financiering voor kon worden gevonden, aldus Quigley.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content