Glasvezelsabotage in Silicon Valley

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Vorige week zaten duizenden mensen in Silicon Valley zonder vaste telefoon, mobiele telefonie, internet en zelfs noodoproepen omdat vandalen op twee plekken glasvezelkabels hadden doorgehakt.

Vorige week zaten duizenden mensen in Silicon Valley zonder vaste telefoon, mobiele telefonie, internet en zelfs noodoproepen omdat vandalen op twee plekken glasvezelkabels hadden doorgehakt.

Op twee plaatsten werden in totaal een achttal kabels doorgehakt, waardoor in de buurt van San Jose en San Carlos tienduizenden gezinnen en bedrijven urenlang zonder telecomservices zaten, inclusief de mogelijkheid om noodoproepen te doen.

De kabels zijn eigendom van respectievelijk AT&T en Sprint, en bevinden zich in nutsgoten, beschermd door lagen stevige plastic. De locatie van de kabels en hoe daar toegang toe verkrijgen, is blijkbaar heel wat personen bekend, waaronder werknemers van de bedrijven. Een mogelijke sabotagedaad in het kader van lopende onderhandelingen tussen AT&T en de werknemers wordt evenwel onwaarschijnlijk geacht.

Het voorval stelt wel de bedrijfszekerheid van het telecomsysteem in vraag. Sprint slaagde er snel in de dienst te herstellen, maar andere gebruikers bleven tot 12 uur verstoken van telecomservices. Opmerkelijk, aangezien dergelijke glasvezelsystemen worden verondersteld probleemloos het breken van een kabel – al bij al een niet zo zeldzaam gebeuren – op te vangen. En alarmerend omdat het bovendien een aardbevingsgebied betreft.

Hoewel securityexperten als Bruce Schneier het voorval relativeren -‘bovengrondse lijnen zijn kwetsbaarrder en zorgen vaker voor meer problemen’ – komt het incident wel na een week in de USA waarin vragen werden gesteld bij de veiligheid van onder meer het stroomvoorzieningssysteem. Dat laatste zou immers gehackt zijn door derden en besmet met malware, waardoor het een wapen in handen van terroristen en tutti quanti zou kunnen vormen.

Beide gevallen wijzen op een voortdurende onmacht om de integriteit van de kritieke nationale infrastructuur te garanderen, zowel bij opzettelijke aanvallen als bij rampen (zoals natuurrampen). Ook in België wordt opgeroepen hieraan (meer) aandacht te besteden, onder meer in een document ‘Towards a Belgian strategy on information security’, zoals eind vorig jaar gepubliceerd door experten uit acht Belgische securityorganisaties (waaronder LSEC).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content