Google: ’11 accidenten met zelfrijdende wagens in zes jaar’

Chris Urmson, leider van het Google-project met zelfrijdende wagens. © Reuters

Sinds Google zes jaar geleden met zelfrijdende auto’s begon te experimenteren, heeft het bedrijf er elf kleine incidentjes mee gehad, schrijft projectleider Chris Urmson in een blogbericht.

Kort nadat het persbureau AP melding maakte van vier ongelukken met autonome wagens sinds afgelopen september in Californië alleen, heeft Google een blogpost gepubliceerd. Daarin treedt het in detail over alle accidenten die het met zijn zelfrijdende auto’s heeft meegemaakt sinds het er zo’n zes jaar geleden de baan mee op ging.

In die zes jaar proefrijden hebben er 11 ongelukken plaatsgevonden, schrijft projectleider Chris Urmson. De zoekgigant heeft inmiddels ruim 20 zelfrijdende auto’s rondrijden, die al zeker 2,7 miljoen kilometer op de teller hebben staan. Er werd 1,7 miljoen kilometer afgelegd zonder chauffeur.

Uiteraard vindt Urmson 11 ongelukken een laag gemiddelde. Bovendien zegt hij dat er geen gewonden vielen en beweert hij dat de Google-auto in geen van de gevallen in fout was. Zeven keer zou een Google-wagen langs achter aangereden zijn, meestal terwijl het voertuig stilstond voor een verkeerslicht.

‘De realiteit van snelheid en afstand valt niet te verslaan’

Juist zulke ongelukken zijn erg moeilijk te voorkomen, meent Urmson. ‘Ook al kunnen onze software en sensoren een riskante situatie detecteren en sneller en vroeger ingrijpen dan een menselijke chauffeur, dan nog kunnen we soms de realiteit van snelheid en afstand niet verslaan. En zo word je soms gewoon aangereden als je aan een verkeerslicht staat te wachten.’

De proefritten van Googles auto’s leveren volgens Chris Urmson steeds meer gegevens op over het ontstaan van – vooral kleinere – ongelukken. Daarnaast ziet het bedrijf nu patronen van het rijgedrag die belangrijke indicatoren kunnen vormen voor grotere botsingen.

‘PR-spel’

‘Google gebruikt deze statistieken om zijn zelfrijdende wagens er goed te doen uitkomen; een puur PR-spel’, schrijft technologiesite The Verge over het blogbericht. ‘Maar verondersteld dat de cijfers correct zijn, komen ze er ook daadwerkelijk goed uit.’

(Automatiseringgids/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content