Google betaalde Apple 1 miljard dollar om de eerste te blijven

22/01/16 om 09:55 - Bijgewerkt om 10:11

In 2014 heeft Google 1 miljard dollar aan Apple betaald om de standaard te blijven op de iPhone. Door het bedrag te betalen verzekerde de zoekgigant zich ervan dat de zoekbalk van Google standaard op de iPhone en iPad staat.

Google betaalde Apple 1 miljard dollar om de eerste te blijven

Google © REUTERS

Het enorme bedrag dat Google hiervoor overmaakt kwam naar buiten door een slepende rechtszaak die Google heeft lopen tegen Oracle, schrijft Bloomberg.

Daarnaast hebben de bedrijven ook een deal waardoor Apple een deel van de winst opstrijkt bij iedere zoekopdracht die er op een iPhone of iPad gedaan wordt. Op een bepaald punt kreeg Apple 34 procent van de gemaakte winst op die zoekopdrachten.

Google heeft liever niet dat deze cijfers naar buiten komen en heeft de informatie dan ook laten schrappen van de publiekelijke transcriptie. Er gaan al jaren geruchten over het bedrag dat omgaat in de deal en beide bedrijven willen er nu ook wederom niet op reageren.

Door een miljard neer te tellen kan Google dominant blijven op alle mobiele apparaten, want op Android staat de zoekgigant ook standaard ingesteld.

22 miljard winst met Android

In dezelfde rechtszaak maakte een advocaat van Oracle bekend dat Google de afgelopen jaren een omzet van 31 miljard dollar behaalde met Android. 22 miljard daarvan was pure winst. De winst wordt behaald uit advertenties op het platform en de apps die via de Play Store verkocht worden.

Lees meer over:

Onze partners