Google brengt menselijk lichaam in kaart

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Google probeert te achterhalen hoe een gezond menselijk lichaam er moet uitzien, en gaat daartoe gegevens van duizenden mensen verzamelen. Bedoeling is om ziektes in een vroeger stadium te kunnen opsporen.

Google probeert te achterhalen hoe een gezond menselijk lichaam er moet uitzien, en gaat daartoe gegevens van duizenden mensen verzamelen. Bedoeling is om ziektes in een vroeger stadium te kunnen opsporen.

Voor zijn ‘Baseline Study’-project gaat Google een database aanleggen met alle mogelijke moleculaire en genetische informatie van mensenlichamen. Dat schrijft The Wall Street Journal. De test begint met 175 mensen, maar moet later worden uitgebreid met de gegevens van duizenden proefpersonen.

De Amerikaanse internetgigant wil de data gebruiken om aandoeningen zoals kanker, hartziektes en diabetes in een veel vroeger stadium te kunnen opsporen, en zelfs te voorkomen. Dat laatste is overigens een trend: alsmaar meer bedrijven die actief zijn in de medische sector focussen op het voorkomen van ziektes, eerder dan op het genezen er van.

Het project wordt geleid door moleculair bioloog Andrew Conrad, een 50 jaar oude wetenschapper die gespecialiseerd is in goedkope HIV-tests. Conrad ging in 2013 aan de slag bij Google, en kon al een kleine 100 experts rond zich verzamelen, onder wie biochemici, oogspecialisten, fysiologen en andere moleculair biologen.

De onderzoekers zullen duizenden verschillende stalen verzamelen (o.a. uit urine, bloed en speeksel) met de allernieuwste tools. Daarna kan Google zijn computerkracht gebruiken om de informatie te analyseren, verbanden te leggen en om ‘biomarkers’ op het spoor te komen. Die biomarkers zouden gebruikt kunnen worden om ziektes in een veel vroeger stadium op te sporen.

“Op een proactieve manier problemen willen aanpakken is op zich niet revolutionair”, aldus Conrad, “dat wordt gedaan bij zowat alle complexe systemen. Uiteindelijk stellen we gewoon de vraag wat we juist moeten weten over een menselijk lichaam om tijdig te kunnen ingrijpen. Hoe moet een gezonde mens er uit zien? Dat willen we te weten komen.”




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content