Google-bril krijgt gezichtsherkennings-app: een aanslag op de privacy?

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Een (externe) app voor Google Glass voegt een functie voor gezichtsherkenning toe aan de slimme bril. Zo kan je iemand ‘screenen’ terwijl je ermee praat. Dit roept vragen op over de inbreuk van het gadget op de privacy.

Google weigert voorlopig zelf een functie voor gezichtsherkenning te ontwikkelen voor zijn te verschijnen ‘slimme Android-bril’ – die digitale informatie op het netvlies projecteert middels een ingebouwd cameraatje -, omdat het een inbreuk op de privacy zou kunnen teweegbrengen. Maar gek genoeg staat het externe ontwikkelaars wél vrij om apps te bouwen die deze functionaliteit ondersteunen.

Dat heeft het Amerikaanse softwarebedrijf Lambda Labs dan ook gedaan. Met hun gezichtsherkennings-app voor Google Glass kunnen gebruikers straks in een foto maken van iemand in hun nabijheid, om vervolgens gegevens over hem of haar in real-time op te snorren op sociale media zoals Facebook, LinkedIn of Twitter.

In de VS is er al een tijdje discussie over de invloed van Google Glass op de privacy. Onlangs vroegen enkele politici in een brief aan topman Larry Page meer duiding omtrent het privacybeleid dat Google wil hanteren met de slimme bril. De zoekgigant heeft al wel aangegeven dat het gebruikers restricties wil opleggen, om te voorkomen dat Glass zomaar in alle omstandigheden gebruikt kan worden.

De Google-bril is vooralsnog enkel voorbehouden voor een select aantal ontwikkelaars, maar komt volgend jaar vrij beschikbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content