Google Chrome gaat voor snel en zeker

Blijkbaar ietwat vroeger dan gepland – zegt Google – heeft de webreus de sluier gelicht van zijn browser-plannen. Google Chrome moet een snellere en zekerder browser worden.

Blijkbaar ietwat vroeger dan gepland – zegt Google – heeft de webreus de sluier gelicht van zijn browser-plannen. Google Chrome moet een snellere en zekerder browser worden.

[Bekijk hier het beeldverslag van Data News TV over Google Chrome].

Google heeft op zijn blog uit de doeken gedaan wat het bedrijf met zijn Google Chrome browser beoogt. Met jaren webervaring onder de riem en met het oog op de nieuwe inhoud van dat web – zoals dynamische pagina’s, (Web 2.0) toepassingen en nieuwe gevaren – werd Chrome als browser van de grond op nieuw gebouwd. Daarbij keek Google ook wel over het muurtje naar de goede ideeën bij Mozilla’s Firefox en co.

Over het eindresultaat kan natuurlijk nog weinig worden gezegd, aangezien het een beta-testuitvoering betreft. Volgens Google moet een en ander resulteren in een browser die multi-process ondersteuning biedt bij het werken in verschillende tabs, gekoppeld aan een beter geheugenbeheer. Dat moet een snellere werking garanderen, terwijl ook problemen in één tab de werking in een andere tab niet mag onderuit halen. Google stelt dit te hebben getest op grote aantallen van de populairste pagina’s (waarbij het wel de browser volgens het boekje gebruikte).

Voorts werd in Denemarken door het V8 Team een nieuwe ‘virtual machine’ (VM) ontwikkeld, met oog voor de hedendaagse best practices in VM’s (zoals dynamische optimalisering van de toepassingscode, een just in time compiler en incrementele ‘garbage collection’). Dit VM zal ook door andere webtoepassingen kunnen worden aangewend. De browser voorziet ook in een sterke vorm van ‘sandboxin’ als bescherming tegen malafide code, maar Google erkent wel dat plug-ins per definitie problemen kunnen geven. Google introduceert ook Gears, met het oog op de uitbreiding van de mogelijkheden van een browser.Naar de eindgebruiker toe start Chrome met een pagina waarop de meest recente sites verschijnen, evenals de zoekengines waar de gebruiker het meest een beroep op doet, naast andere elementen die het gebruik moeten vereenvoudigen.

De introductie van Google Chrome kwam zeker niet onverwacht en wordt algemeen gezien als een zet tegen Microsoft, dat niet anders kan dan stevig rekening te houden met de nieuwkomer (en daar dus ook middelen in te steken). Tevens biedt het Google een platform waarop het zeker kan zijn dat zijn ‘Saas’-toepassingen optimaal zullen draaien.

Ondertussen blijft Google toch ook Mozilla en de Firefox browser steunen, zodat sommigen hierin een soort tangbeweging op MS zien. Google heeft ook al uitdrukkelijk gesteld dat het de code in ‘open source’ zal plaatsen. Nog anderen menen dat deze introductie op termijn tot het verdwijnen van Opera en Safari for Windows zou kunnen leiden.

In eerste instantie bestemd voor Windows, wil Google ook versies voor de Macintosh en Linux uitbrengen. Op het ogenblik dat dit wordt geschreven was het nog niet mogelijk de beta-versie van Google te downloaden. Wel heeft Google meer info over Chrome gepubliceerd in de vorm van een… [online tekenverhaal]! Toch wel een ietwat vreemde inschatting van het niveau van je publiek…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content