Google en Oracle weer voor de rechter

© Reuters

Google en softwarebouwer Oracle zien elkaar maandag weer in de rechtbank. Het conflict tussen de twee bedrijven sleept al zes jaar en draait vooral om het gebruik door Google van delen van Java, software die door Oracle is ontwikkeld, schrijft de Wall Street Journal.

Het is de tweede keer dat Oracle klaagt over het zonder toestemming gebruiken van Java-software door Google. In 2012 bepaalde een jury dat Oracle gelijk had. De rechter besloot later echter dat er geen auteursrecht op de software zit. Sindsdien is al diverse keren een procedure gevoerd tegen deze beslissing.

Beide partijen zeggen dat ze zich inspannen voor innovatie op het gebied van softwareontwikkeling. Oracle zegt dat als Google Java gratis mag gebruiken, andere bedrijven worden ontmoedigd om te innoveren. De internetgigant uit Mountain View brengt daar echter tegen in dat een forse boete en licentiekosten programmeurs er juist van weerhouden om instrumenten te ontwikkelen om software ‘met elkaar te laten praten’ – zoals Google zelf deed met Java.

Er staan miljarden op het spel en de uitspraak van de rechter bepaalt bovendien voor een groot deel de nieuwe spelregels voor het ontwikkelen van software. (ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content