Google in Londen: campus vol opstartideeën

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

In Bonhill Street, waar Inner East London’s hart met digitale bedrijfjes klopt, draait Google’s Campus nu al drie maanden op volle toeren.

In Bonhill Street, waar Inner East London’s hart met digitale bedrijfjes klopt, draait Google’s Campus nu al drie maanden op volle toeren.

En vol is wel het sleutelwoord: het gebouw zit vol met jongelui, ideeën en hoop. Het zeven verdiepingen tellend gebouw is bijzonder populair als stek en is dan ook al volgeboekt, met een stevige wachtlijst. Het is ook een gebouw vol activiteit en evenementen, of “never a dull moment”, aldus Eze Vidra, hoofd van deze Google Campus.

Hoewel, niet echt een Google campus. Google zelf beschouwt dit immers als een “open source gebouw, waarin Google investeert,” aldus Vidra. Het wordt niet zozeer door Google zelf gebruikt (met wel een verdieping voor zien voor Googlers op doortocht in London), maar is bedoeld als omgeving waar starters elk op hun eigen niveau en noden aan bod kunnen komen. En zonder de bedoeling dat Google meteen in die bedrijfjes investeert.

Op de verschillende verdiepingen treft men dan ook verschillende faciliteiten aan. Zo is helemaal beneden de café ruimte, met gratis netwerkconnectiviteit, waar mensen en ideeën elkaar kunnen ontmoetten. “Er is al bedrijfje opgestart door personen, vreemden voor elkaar, na een ontmoeting in het café,” scoort Vidra vlot.

Tech Hub

Heel wat gestructureerder is de Tech Hub faciliteit, die een paar van de hoger gelegen verdiepingen inneemt. Hier zijn de sponsors onder meer Google, Pearson (uitgeverij) en Bluevia (telefonie).

De Tech Hub mikt uitdrukkelijk op software/web-gerichte bedrijfjes, en dus geen service of consultancy bedrijfjes. Het wordt omschreven als zowel een ‘begeleide omgeving’ (‘curated’) als een gemeenschap (‘community’). Het eerste betekent dat Tech Hub voor de vereiste werkomgeving zorgt, met een beveiligde connectiviteit en wat verder nodig is voor een goede werkplek. Community betekent dat de bedrijfjes elkaar kunnen helpen en samen om bijkomende ondersteuning kunnen vragen en/of organiseren (zoals informatiesessies over hoe om te gaan met ‘intelletuele eigendom’). Ook kunnen de bedrijfjes hier aanbevelingen krijgen over dienstverleners als boekhouders, rechtsadviseurs, pr etc.

In Tech Hub krijgen de ‘abonnees’ de verzekering dat voor hen 24/7 een werkplek beschikbaar is (met netwerk etc.). Die werkplek kan zelfs vast worden toegekend, maar daarnaast is er ook een ‘drop by’ (kom maar langs) mogelijkheid (zonder een vast toegekende plek). Abonnees kunnen zowel dagen achtereen van hun plek gebruik maken, of nu en dan binnen vallen. In een ander gebouw wordt ook gewerkt aan een dienstverlening waarin kale kantoorruimte wordt verhuurd (voor bedrijfjes die al een stap verder staan).

Momenteel maken al ca. 250 leden/abonnees gebruik van de diensten van Tech Hub. Het idee is ondertussen ook rijp voor export, met al een vestiging in Riga, Letland.

De hele filosofie van tech Hub kan je haast omschrijven als ‘Slagen of niet? Hier maak je een kans, en heb je een plek om die te grijpen!’

Paar bedrijfjes om in het oog te houden

Import.io

Dat is geen bedrijfje dat handel voert met importproducten, maar zich toespitst op het makkelijk maken van toegang tot grote datasets. Zo zijn die beschikbaar voor analyses, ook van data in verschillende datasets. Het bedrijf heeft hiervoor een ‘generieke’ api ontwikkeld, met groot aantal adapters, met het oog op een maximale flexibiliteit inzake bron- en doeltoepassingen. Gebruikers kunnen ook eigen adapters ontwikkelen. Het doel is de mogelijkheid om data uit verschiedene datasets te kunnen mengen op zoek naar tyoegevoegde waarde. Het bedrijfje is overigens een spin-off van een ontwikkeling in het kader van een project (door KPMG). Momenteel is het ongeveer de grootste ‘huurder’ in Tech Hub.

Hoverkey(www.hoverkey.com)

Hoverkey beoogt met zijn gelijknamig product de ontwikkeling van sterke ‘mobile security’. De toegangscontrole tot een mobiel systeem wordt daarbij geregeld door een nfc-token (near field communication). Het bedrijf gaat daarbij vanuit dat nfc in toenemende mate in Android systemen zal worden ingebouwd, en meent met 90% zekerheid te weten dat die technologie ook in de volgende iPhone zal zitten. Het bedrijf biedt een sdk om deze faciliteit makkelijk in een toepassing in te bouwen.

Springboard

In het Campus gebouw is er ook ruimte voor Springboard – een accelerator/bootcamp, waarvan het idee uit de VS afkomstig is. Concreet worden een aantal teams uitgenodigd om gedurende 12 à 13 weken ‘in residentie’ aan hun idee te werken, met een uiterst uitgebreide ondersteuning van mentors op alle gebieden. Op het einde van de rit krijgen de deelnemers dan de mogelijkheid hun idee/product voor te stellen aan investeerders.

We bezochten Springboard net de dag voor de deelnemers van de lopende editie hun ‘pitch’ gingen brengen voor een publiek van risicokapitaal-bedrijven. Meer nog, wij waren het publiek voor hun generale repetitie (inclusief ‘pitch’ trainer, waarvan we opstaken dat je nooit zegt ‘I quit’, want je bent geen ‘quitter’, en evenmin opmerkt dat je het geld voor ‘marketing’ gaat gebruiken, ‘aanwerven’ en ‘ontwikkelen’ mag wel). Hopelijk zal Springboard de sessie van de volgende dag wel beter hebben voorbereid, want een hele poos zocht men vergeefs naar een geschikt verbindingsstukje tussen de computer en de projector…

Opgestart door John Bradford, een seriële entrepreur, is Springboard al aan een vijfde editie toe. Opmerkelijk is dat de teams verplicht worden voor de hele periode naar Londen te komen, waarvoor ze ook een vergoeding krijgen (in ruil voor 6% van de aandelen van het bedrijf). Door de intensieve begeleiding zie je hoe de initiële ideeën van de teams vervolgens geheel nieuwe richtingen uitgaan, en aan realisme winnen. Dat uit zich ook in de resultaten, want na de voorbije edities samen hadden de teams al in totaal 10 miljoen euro aan investeringen verkregen. In september van dit jaar start een nieuwe editie (inschrijvingen tot 22 juli).

Nog wat interessante bedrijfjes om te volgen

Tray.io

Alias de ‘inbox revolution’. Een tool om een veelheid aan mailboxen en hun inhoud goeddeels geautomatiseerd af te handelen. Als het tool nog maar 5 procent tijdswinst oplevert, is het al een zegen, wordt gesteld. Het product kon al bij eerdere wedstrijden op succes en waardering rekenen. Het team heeft onder meer expertise inzake het semantisch web aan boord.

Vidiowiki.com

Hoe wetenschappers in staat stellen om zelf video’s en ander ‘outreach’ materiaal voor het grote publiek te creëren. Dergelijk materiaal wordt steeds vaker gevraagd van onderzoekers, opgelegd door zowel hun onderzoeksinstelling als de organisaties die subsidies verstrekken. Ze volgden ons advies op om het onderwerp van hun voorbeeld alsnog te veranderen in de toen brandend actuele aankondiging van de (hoogstwaarschijnlijke) ontdekking van het Higgs-deeltje.

Knodium.com

Een ‘Yammer’ voor studenten die willen samen studeren. Niet alleen maakt het dat vlot mogelijk (in tegenstelling wie hiervoor Facebook etc wil gebruiken), onder meer door de ondersteuning van specifieke wetenschappelijke schrift-elementen. Het biedt tevens een inzicht hoe en in welke mate studenten interageren.

Birdback.com

Hoe kunnen bestaande krediet- en andere betaalkaarten door lokale bedrijfjes als restaurants tot ‘getrouwheidskaarten’ kunnen worden omgevormd. Met cash-voordelen voor de gebruikers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content