Google mag ITA overnemen

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Google krijgt groen licht voor de overname van ITA Software dat online vluchtinformatie levert. De Amerikaanse overheid legt wel duidelijke voorwaarden op. Zo moeten de producten van ITA ook aangeboden worden aan de bestaande klanten en andere derde partijen, waaronder dus ook de concurrenten van Google zoals Microsoft. Vorige zomer liet Google weten dat het 700 miljoen dollar klaar had om ITA Software over te nemen: een in Cambridge gevestigd softwarebedrijf gespecialiseerd in vluchtinformatie. Google wil de acquisitie aanwenden om betere vluchtinformatie te integreren in de zoekfunctie.

Google krijgt groen licht voor de overname van ITA Software dat online vluchtinformatie levert. De Amerikaanse overheid legt wel duidelijke voorwaarden op.

Vorige zomer liet Google weten dat het 700 miljoen dollar klaar had om ITA Software over te nemen: een in Cambridge gevestigd softwarebedrijf gespecialiseerd in vluchtinformatie. Google wil de acquisitie aanwenden om betere vluchtinformatie te integreren in de zoekfunctie. Het gaat dan niet alleen om de vluchtschema’s, maar ook over beschikbaarheid van plaatsen én de prijzen. De bedoeling is om tot een betere ‘winkelervaring’ te komen voor al wie op zoek is naar een vliegtuigreisje voor de juiste prijs.

Voorwaarden

Maar omdat de producten van ITA ook aan andere bedrijven aangeboden worden – waaronder bijvoorbeeld Microsoft dat de data verwerkt in de zoekrobot Bing – volgde een antitrustonderzoek van acht maanden. De Amerikaanse overheid heeft nu groen licht gegeven voor de overname, maar legt Google wel enkele strikte voorwaarden op. Zo moeten de producten van ITA ook aangeboden worden aan de bestaande klanten en andere derde partijen, waaronder dus ook de concurrenten van Google zoals Microsoft. Op die overeenkomst wordt ook een termijn geplakt: tot 2016 moet het licentiemodel voor de ITA-software blijven bestaan. Bovendien wil de Amerikaanse overheid erover waken dat de nodige barrières opgeworpen worden die er moeten voor zorgen dat intellectueel eigendom van de klanten van ITA afgeschermd wordt van Google.

Antitrustonderzoeken

Toch kan de deal alsnog afketsen omdat belangrijke details – zoals de (prijzen)overeenkomst tussen Google en de verschillende reiswebsites – nog moeten ingevuld raken. Mocht Google daar onverhoopt niet in slagen, dreigt een nieuwe juridische strijd. Google reageert in eerste instantie verheugd en wil de overname snel integreren in een nieuwe zoekrobot voor reizen.

Toch zijn nog niet alle problemen van de baan voor Google. Zo dreigt nog een grootschaliger antitrustonderzoek van de Amerikaanse federale handelscommissie. Het is nu afwachten of dat onderzoek er ook effectief komt. En ook de Europese Commissie is overigens van plan om de handelsactiviteiten van Google nader te bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content