‘Google-top belt met EU over miljardenboete’

Google CEO Sundar Pichai. © Reuters

Google-topman Sundar Pichai gaat in telefonisch overleg met eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) over de Europese miljardenboete die het bedrijf te wachten zou staan. Dat melden ingewijden rond de zaak aan persbureau Bloomberg.

Naar verwachting gaat de Europese Commissie woensdag de omvang van de boete aankondigen. Het Amerikaanse techbedrijf zou zijn dominante marktpositie met het mobiele besturingssysteem Android misbruiken. Naar verluidt zou de boete hoger zijn dan de straf van 2,4 miljard euro die Google vorig jaar kreeg van Brussel vanwege marktmisbruik bij zoekresultaten rond onlineverkopen.

Het bedrijf zou telefoonfabrikanten dwingen om Google-apps te installeren als ze het ook door Google gemaakte besturingssysteem met hun telefoons meeleveren. Volgens bronnen zal Brussel Google ook sommeren aanpassingen door te voeren bij zijn Android-diensten.

Een Europese boete kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van Google. Dat zou ongeveer 9,3 miljard euro zijn. Doorgaans vallen de geldstraffen vanuit Brussel lager uit. (ANP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content