Google zet piraten achteraan

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Google heeft zijn zoekalgoritmen aangepast, zodat sites met veel copyrightklachten omlaag gaan in de zoekresultaten.

Google heeft zijn zoekalgoritmen aangepast, zodat sites met veel copyrightklachten omlaag gaan in de zoekresultaten.

In een blogstukje kondigt Google aan per onmiddellijk zijn zoekalgoritmen aan te passen, zodat meldingen van copyrightinbreuken doorwegen in de ranking van een site in de zoekresultaten. Dat moet “gebruikers helpen om legale kwaliteitsbronnen met inhoud te vinden, of het een ‘song preview’ is op de muziekwebsite van NPR, een televisieprogramma op Hulu of een nieuwe muziekstream op Spotify”, aldus Amit Shinghal, senior vice-president Engineering bij Google. De aanpassing werd meteen toegejuicht door de MPAA, de Amerikaanse vereniging van filmmakers, evenals de muziekorganisatie RIAA. Google stelt dat het vandaag per dag al meer verzoeken voor ‘removals’ wegen copyrightinbreuken ontvangt en verwerkt, dan in heel 2009.

Hoewel ook de verweerprocedure tegen zo’n verwijdering gehandhaafd blijft, roept de beslissing van Google ook veel weerstand op. Zo wordt dit gezien als een knieval van Google, nu het als een contentleverancier meer baat heeft bij het bakken van zoete broodjes met belangengroepen als de MPAA en RIAA. Tegenstanders van de aanpassing vrezen dat het systeem nu al wordt misbruikt door concurrenten en instanties om sites uit te schakelen. Zo worden bij herhaling mensen en instellingen aangeklaagd voor het plaatsen van informatie en inhoud in het web waartoe ze gerechtigd waren. In 2009 zou naar verluidt al meer dan de helft van de aanklachten op basis van de

Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act afkomstig zijn van concurrenten en was meer dan een derde ervan onterecht. De aanpassing zou deze praktijken nog verergeren, waarbij organisaties als de Electronic Frontier Foundation, verdediger van online rechten, vrezen voor een stijgend aantal ‘false positives’ en het monddood maken van sites.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content