GPS-horloges voor kinderen slecht beveiligd
Ouders die voor hun kind een GPS-horloge kopen in de hoop hen zo veiliger de wereld in de sturen, moeten opletten: de beveiliging van enkele van deze apparaten, met ingebouwde telefoon, laat te wensen over. Dat blijkt uit testen van de Noorse consumentenbond.
De Noorse consumentenbond Forbrukerrådet voerde testen uit op verschillende merken, waaronder Gator en SE Tracker. Daaruit blijkt onder meer dat mogelijke aanvallers het horloge kunnen hacken om de toestellen te tracken, op afstand mee te luisteren of zelfs contact te leggen met het kind. De Noorse consumentenbond zegt bezorgd te zijn dat de toestellen data opslaan en doorsturen zonder encryptie. De fabrikanten van de horloges zeggen dat de problemen ondertussen opgelost zijn, of dat eraan gewerkt wordt.
Met GPS-horloges kunnen ouders in de gaten houden waar hun kinderen zijn en kunnen ze waar nodig ook naar het kind bellen. Op hun beurt kunnen de kinderen via het horloge ouders of een oppas bellen. Deze SOS-functie kan op afstand worden uitgeschakeld, zo blijkt.
Twee van de merken uit de Noorse test zijn ook in ons land beschikbaar. Het gaat om Gator en SE Tracker. Test-Aankoop heeft al om een verbod gevraagd. De consumentendienst vraagt ook de FOD Economie en de Privacycommissie om een onderzoek te starten naar alle smartwatches voor kinderen. (ANP/EB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier