Gps-systeem van onbemand vliegtuigje gekaapt

Guy Kindermans

04/07/2012 - 06:41

Een team van de universiteit van Austin (Texas) heeft een onbemand vliegtuigje gekaapt door valse gps-signalen door te sturen.

In het kader van een onderzoek dat het gebruik van onbemande vliegtuigjes (‘drones’) op grotere schaal toelaat, onderzoekt de Amerikaanse luchtvaartauthoriteit FAA de mogelijke problemen hierrond. Een team van de Texaanse universiteit van Austin heeft nu aangetoond dat het relatief makkelijk en goedkoop is om de gps-signalen op basis waarvan zo’n toestel zijn vlucht bepaalt, te vervalsen.

Hierdoor kon het team het toestel een andere route doen volgen, zodat het in wezen dat toestel had ‘gekaapt’. De huidige proef werd nog op een korte afstand (ca. een kilometer) uitgevoerd, maar in een volgende test zou de afstand al 10 km bedragen.

De testen wijzen op de kwetsbaarheid van onbemande vliegtuigjes die gebruik maken van niet-versleutelde gps-signalen, waardoor ze hun taak (zoals bewakingsopdrachten) niet kunnen uitvoeren of zelfs als impromptu wapens kunnen worden aangewend. De meeste van de allicht duizenden drones die in komende jaren zullen worden ingezet door orde- en reddingsdiensten, evenals nuts- en andere bedrijven, zullen evenwel te klein en te licht zijn om op dat laatste punt een echte bedreiging te vormen.

De test scherpt in ieder geval de discussie aan over het gebruik van versleutelde en niet versleutelde gps-signalen. Versleutelde signalen zijn momenteel het voorrecht van militaire organisaties, maar het Europese Galilleo-systeem zou ook voorzien in dergelijke signalen voor commerciële doeleinden (naast de open dienstverlening). De vraag is of ook die systemen niet kwetsbaar zijn, zoals zou kunnen blijken uit de claim van Iran dat het een militaire drone van de Amerikaanse CIA zou hebben gekaapt en tot landen (of neerstorten?) hebben gedwongen.

De test toont tevens aan dat wat tot voor kort nog slechts was weggelegd voor experten, nu ook meer binnen bereik van meer personen komt, allicht met minder goede bedoelingen. Daar tegenover staat dat gps-signalen steeds belangrijker rollen krijgen toebedeeld, zoals bijvoorbeeld in automatische landingssystemen van vliegtuigen.

Overigens zijn ook nog andere vormen van misbruik van dergelijke drones mogelijk. Zo zouden opstandelingen in Irak er in geslaagd zijn de videobeelden vanuit Amerikaanse drones te onderscheppen.

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: , ,

 

Reacties

kkoenraad | 4 juli 2012

Ik vermoed dat er wel een geheim mechanisme zal ingebouwd zijn, een soort superadmin die altijd de bovenhand kan krijgen en wellicht zelf een autovernietigingsmechanisme. Al was het maar om de genante scènes zoals met het boven China neergehaalde spionagevliegtuig niet meer te hoeven meemaken. Mensen die Flames en Stuxnetten kunnen maken, laten niet zomaar hun drones kapen.

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers

 
 

Wij raden ook aan