“Graag één Vlaamse Microsoft of Google”

© /
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Leuvense vzw SO Kwadraat wil in de komende tien jaar 500 nieuwe …

De Leuvense vzw SO Kwadraat wil in de komende tien jaar 500 nieuwe hightech bedrijven helpen oprichten in Vlaanderen. Om die ambitie waar te kunnen maken, hoopt het management op een financiële injectie van de Vlaamse overheid. “Op 500 nieuwkomers moet er toch zeker 1 Microsoft of 1 Google tussen zitten”, oppert medeoprichter Johan Van den Bossche. SO Kwadraat werd opgericht in 2006 door drie gewezen ceo’s die jonge starters wilden helpen met het oprichten van een bedrijf. De ‘coaches’ begeleidden sindsdien 130 teams in de pre-startfase, wat resulteerde in 56 nieuwe hightech bedrijven. Zo werden er ruim 400 arbeidsplaatsen gecreëerd, plus een even groot aantal indirecte jobs.

In de komende tien jaar wil de vzw nog beter doen, en minstens 500 hightech prestarters -volledig gratis- op het juiste spoor zetten. “Mogelijkheden zat”, zegt Johan Van den Bossche, “want Vlaanderen telt momenteel om en bij de 5000 doctoraatsstudenten. Maar als er jaarlijks 1000 doctorandi afstuderen, richt slechts 1 procent een nieuw bedrijf op. Hoewel er voldoende kennis en talent aanwezig is, zien er veel te weinig hoog technologische start-ups het levenslicht.”

Om de ambities waar te kunnen maken, rekenen de drie managers van SO Kwadraat op een extra financiële injectie van de Vlaamse overheid. Eerder op de week werd het plan om 500 starters te helpen en zo 10.000 tot 15.000 nieuwe banen te creëren, voorgesteld aan Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).

“Eén op de twee teams die we coachen leidt naar een nieuw bedrijf”, aldus Marc Van Aken van SO Kwadraat. “Als we aan 500 concrete start-ups willen geraken, moeten we een 1000-tal teams coachen op 10 jaar tijd. Dat zijn er 100 per jaar, te veel dus om te kunnen bolwerken met drie. In ons plan willen we het aantal coaches dan ook optrekken tot 10. Met als gevolg dat het jaarbudget naar omhoog moet, om af te klokken op 1,5 miljoen euro.”

Van Aken spreekt alvast over an offer they can’t refuse. “Het geld dat geïnvesteerd wordt door de overheid en door sponsors als Deloitte en DLA Piper, heeft een erg hoog rendement. 90 procent van de bedrijven die we hielpen oprichten, slaagden in hun opzet. Meer dan de helft is intussen actief op wereldschaal. Bovendien doen we dit gratis, terwijl een gemiddelde coaching traject een bedrijf toch al snel 25.000 euro kost.”

Apple

Het traject van SO Kwadraat loopt over 24 maanden, en omvat naast een eerste evaluatie van het team en een test van de technologie ook sessies over het business concept, de go-to-market en de financiering. Het einddoel is een eerste concrete bestelling, en de opstart van het bedrijf. Coaches-in-spe moeten sowieso zelf een hightech bedrijf hebben opgericht, en moeten bereid gevonden worden om tijd te investeren.

Eén van de grote voorvechters van het nieuwe plan is Peter Heller, de voormalige ceo van Ford Genk. “Als je groei wil blijven optekenen, dan moet je iets produceren als land. Een zuivere diensteneconomie is geen goed idee. Ook in Europa moet een bedrijf zoals Apple mogelijk zijn. Maar dan is er wel méér nodig dan alleen maar de technologie. Je kan niet zo maar een bedrijf leiden na je doctoraat. Starters moeten op een degelijke manier begeleid worden. Wie gaat hen diets maken in het kluwen van de regeltjes rond subsidies? Of wat met de boekhouding en het management? De helpende hand die de gewezen ceo’s aanreiken via SO Kwadraat, moet met beide handen gegrepen worden.”

3D compass chip

Eén van de personen die goed geluisterd heeft naar zijn coaches is ceo Bram De Muer van ICSense, een Leuvens bedrijfje dat chips ontwerpt voor de automobielsector, de medische industrie en voor smartphoneproducenten.

“ICSense was één van de eerste projecten voor SO Kwadraat, en mede dankzij de goede zorgen van Johan en co. zijn we nu een belangrijke speler op het vlak van computerchips”, klinkt het. “Ons bedrijf was rendabel van op dag één, draait intussen een omzet van 4 miljoen euro met 35 ingenieurs en werkt voor klanten in de Europa, Australië en de VS.”

Onder meer de ‘3D compass chip’ die in de smartphones van één van s werelds grootste elektronicafabrikanten zit, is ontworpen door de jongens van ICSense. “De compass chip is de de voelspriet van je smartphone waarmee je je richting kan bepalen”, aldus nog De Muer. “We hadden bij de opstart nooit durven dromen dat één van de grootste bedrijven in de wereld een beroep zou doen op ons, maar wij zijn wel het levende bewijs van het feit dat het soms snel kan gaan, erg snel zelfs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content