Grafeen krijgt concurrentie

© Science Photo Library

Grafeen is niet meer het enige tweedimensionale materiaal dat aast op de plaats van silicium. Wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvanië hebben een nieuwe kandidaat gevonden in de vorm van molybdeendisulfide.

Deze chemische verbinding kan eveneens in lagen van 1 atoom dik worden uitgerold, net zoals grafeen. Het lijkt ook mogelijk om er elektronische circuits mee te maken. Dit was al enige tijd bekend, maar het bleef een academisch speeltje omdat het nieuwe materiaal heel moeilijk te verwerken was.

Nieuwe techniek

Aan de Universiteit van Pennsylvanië is nu een nieuwe manier gevonden om dunne lagen molybdeendisulfide (MoS2) te maken. De stof komt, in onzuivere vorm, voor in smeermiddelen voor de industrie. Wil men er dunne lagen van kunnen maken, dan zullen de verontreinigingen er eerst uitgehaald moeten worden. De onderzoekers hebben dat voor elkaar gekregen door een proces waarbij kleine vlokken van het materiaal uit een oplossing worden gehaald. Hiervoor worden kleine stukjes zuiver MoS2 gebruikt, die gaan werken als condensatiekernen.

Veelbelovend

MoS2 is een materiaal met een zogeheten band-gap, wat wil zeggen dat er twee verschillende energietoestanden in de stof kunnen voorkomen. Dit in tegenstelling tot grafeen, dat dit gedrag pas vertoont nadat er verontreinigingen in zijn aangebracht. Het onderzoek spitst zich nu toe op methoden waarmee die band-gap gebruikt kan worde om er logische schakelingen mee te maken.

Bron: Automatiseringgids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content