Groei data kan dalende inkomsten telco’s niet compenseren

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Belgische telecomoperatoren slagen er maar niet in om de dalende inkomsten uit sms en spraak te compenseren met de stijgende recette uit mobiele data. Dat blijkt uit cijfers van het BIPT. Maar ondanks de mindere omzet, blijven de operatoren investeren.

De Belgische telecomoperatoren slagen er maar niet in om de dalende inkomsten uit sms en spraak te compenseren met de stijgende recette uit mobiele data. Dat blijkt uit cijfers van het BIPT. Maar ondanks de mindere omzet, blijven de operatoren investeren. De gemiddelde ARPU die Belgacom, Mobistar en KPN Belgium per klant konden ophalen, daalde in 2011 van 260 naar 237 euro. Ondanks het feit dat de inkomsten uit mobiele breedband stegen met 32 procent tot 305 miljoen euro, konden ze de dalende recette uit sms en spraak niet compenseren.

De totale inkomsten uit vaste en mobiele diensten van de 11 voornaamste operatoren in ons land daalden met 3,3 procent en klokken af op 7,65 miljard euro. Eén en ander staat te lezen in het jaarlijkse rapport van het BIPT met betrekking tot de telecomsector.

De prijzen voor vaste telefonie daalden vorig jaar met vijf procent, die voor mobiele telefonie met 12 procent. De gemiddelde prijs per vaste spraakminuut zakte van 4,54 eurocent per minuut in 2010 naar 4,31 eurocent per minuut in 2011. Bij mobiele telefonie ging de gemiddelde prijs per minuut van 15,6 eurocent in 2010 naar 13,8 eurocent vorig jaar. De gemiddelde prijs per sms daalde van 2,4 eurocent in 2010 naar 2 eurocent vorig jaar.

Het totale volume verstuurde sms’jes steeg nog in 2011. Vorig jaar waren het er 21,24 miljard, of 17 procent meer dan in 2010. De gemiddelde mobiele abonnee stuurde maandelijks 145 tekstberichtjes. Het BIPT merkt op dat de stijging telkens minder groot wordt, omdat sms geleidelijk aan vervangen wordt door communicatie via sociale netwerken op computer, tablet en smartphone.

Investeringen Globaal genomen lagen de investeringen van de operatoren hoger dan in 2010 (+19 procent, tot 1,48 miljard euro). Ook de tewerkstelling werd veilig gesteld, en groeide met 0,4 procent tot 19.031 voltijdse equivalenten. “Dat onze telco’s blijven investeren, komt voor een stuk omdat kabel en koper aan elkaar gewaagd moeten en willen blijven”, aldus voorzitter Luc Hindryckx van het BIPT.

“De concurrentie tussen kabel en koper, en de daarmee gepaard gaande druk, zorgt er met andere woorden voor dat de investeringen stabiel blijven, en zelfs in stijgende lijn gaan. Daar kunnen we alleen maar blij om zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content