Grootschalige btw-fraudezaak rond ATC verjaard

De verdachten in het proces rond het computerbedrijf ATC (Advanced Technology Company) uit Nevele, een van de grootste dossiers rond btw-fraude en witwaspraktijken, worden niet gestraft omdat de feiten verjaard zijn. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist. De zaak ging aan het rollen in 1996. Na een onderzoek van de Belgische Belastinginspectie kreeg ATC, een distributiebedrijf van computeronderdelen, een aanslag van 60.000 euro aan ontdoken btw. Die klacht werd ondertussen ingetrokken, maar in 1997 viel het gerecht binnen in de gebouwen van ATC voor btw-fraude en witwaspraktijken.

De verdachten in het proces rond het computerbedrijf ATC (Advanced Technology Company) uit Nevele, een van de grootste dossiers rond btw-fraude en witwaspraktijken, worden niet gestraft omdat de feiten verjaard zijn. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist.

De zaak ging aan het rollen in 1996. Na een onderzoek van de Belgische Belastinginspectie kreeg ATC, een distributiebedrijf van computeronderdelen, een aanslag van 60.000 euro aan ontdoken btw. Die klacht werd ondertussen ingetrokken, maar in 1997 viel het gerecht binnen in de gebouwen van ATC voor btw-fraude en witwaspraktijken. Uit onderzoek zou blijken dat dezelfde producten verschillende keren werden verkocht, dat een deel van de omzet fictief was en dat via witwaspraktijken geld gerecupereerd werd. Het parket wou aantonen dat via fictieve verkoopfacturen en creditnota’s een onrechtmatig btw-tegoed gecreëerd werd. De Belgische staat eiste een schadevergoeding van 128 miljoen euro.

De hoofdverdachten hebben de tenlasteleggingen altijd ontkend. Ze trokken eerder al naar cassatie tegen de verwijzing naar de correctionele rechtbank en hebben alle middelen uitgeput om de zaak op de lange baan te schuiven. Het onderzoek sleepte ook lang aan omdat twee onderzoeksrechters in de zaak gewraakt werden.

Door de verjaring moet de overheid zelf opdraaien voor de 341.280 euro gerechtskosten. Bovendien trad de verjaring voor de hoofdverdachte slechts in op 1 september 2010, negen dagen voor de zaak in beraad werd genomen.

De rechtbank oordeelt nu dat de strafvordering vervallen is door verjaring. De verdachten kunnen geen straf opgelegd krijgen, maar over een mogelijke schadevergoeding is er pas uitspraak in februari.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content