Grote Amerikaanse sites als Twitter en Netflix in actie voor netneutraliteit

. © iStock

Verschillende grote Amerikaanse websites komen in actie tegen plannen om “betaalde snelwegen” toe te staan op internet. Ze willen voorkomen dat internetproviders websites blokkeren of vertragen die niet in staat zijn extra te betalen voor snelle diensten.

Onder meer Twitter, Netflix, Kickstarter en Mozilla scharen zich achter de actie. “Wij geloven in een vrij en open internet, zonder arbitraire tarieven en trage verbindingen voor sites die niet kunnen betalen”, schrijft Battle for the Net, de organisator van het protest.

Start-ups

De Federale Communicatiecommissie (FCC), die nog tot volgende week gelegenheid geeft te reageren op de voorgestelde regels voor netneutraliteit, lijkt snelwegen op het internet te willen toestaan. Eerder probeerde de commissie netneutraliteit juist te waarborgen. Na twee rechtszaken door internetproviders werden die regels echter teruggedraaid.

“Deze voorkeursbehandeling jaagt ambitieuze start-ups – de volgende Netflix of Google – op kosten en leidt waarschijnlijk tot hogere tarieven voor internetgebruikers”, zegt de American Civil Liberties Union (ACLU), een organisatie voor burgerrechten.

De ACLU wil dat internetproviders zoals Verizon en Comcast iedereen gelijke service bieden, net zoals bij nutsbedrijven het oude telefoonsysteem. De snellere doorgifte van data van partijen die daarvoor extra betalen, past daar niet in.

Netflix stelde onlangs in een verklaring in de krant Financial Times dat “consumenten en niet breedband-aanbieders moeten bepalen wat van waarde is op internet en wat niet.”

Gebrek aan concurrentie

FCC-voorzitter Tom Wheeler sprak zich onlangs nog uit over het gebrek aan concurrentie op de markt van breedband-aanbieders. Een snelle verbinding wordt steeds belangrijker voor consumenten, als ze optimaal willen profiteren van de mogelijkheden van internet. “Helaas heeft de overgrote meerderheid van de Amerikanen meestal niet meer dan één optie als ze snel internet willen.”

Dat gebrek aan concurrentie is precies waarom netneutraliteit zo belangrijk is, zegt de ACLU. “We hebben mededingingswetgeving die ervoor zorgt dat bedrijven die slecht presteren of te veel vragen voor hun diensten, concurrenten krijgen die het beter doen. Maar consumenten op de breedbandmarkt hebben weinig bescherming. De FCC moet consumenten beschermen die niet de vrijheid of mogelijkheid hebben te kiezen.”

Europa

In april van dit jaar stemde het Europees Parlement voor een ‘sterke netneutraliteit’. Een voorstel van eurocommissaris Neelie Kroes om het mogelijk te maken sommige diensten voorrang te geven op internet, haalde het niet. Het Europees Parlement achtte dit voorstel in strijd met het non-discriminatiebeginsel. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content