Hasseltse sp.a-schepen pleit voor stemmen via internet

07/06/2010 - 09:40

De Hasseltse schepen Rob Beenders (sp.a) vraagt dat de volgende regering onderzoekt of het mogelijk is om mensen te laten stemmen via het internet.

"In een tijd waarin we gestimuleerd worden om onze belastingsbrief digitaal in te vullen, moeten ook de Belgen de mogelijkheid krijgen om te kunnen stemmen via het internet", meent Beenders.

Volgens de Hasseltse schepen moeten mensen kunnen stemmen via een website die ook alle programma's van de partijen vermeldt. Maar Belgen die ervoor kiezen om toch naar het stemhokje te gaan, moeten daartoe nog de kans hebben.

Beenders verwijst graag naar Estland. Daar was het bij de Europese verkiezingen van 2009 mogelijk om te stemmen via het internet. Dat kon met behulp van de elektronische identiteitskaart en een elektronische kaartlezer.

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: , ,

 

Reacties

mavaku | 9 juni 2010

Ik ben zeker een voorstander. Het bied vele voordelen: * Je hoeft niet meer uit huis -> mensen gaan er minder tegenop zien * Mensen die minder mobiel zijn, hoeven zich niet te verplaatsen * De wachttijden in de stemlokalen worden korter * Er moeten minder mensen gaan zitten * Het wordt goedkoper voor de gemeentes en overheid (minder stemcomputers en stemformulier nodig) * ... Sowieso voor de mensen die houden aan : 'garantie van totale vrijheid/anoniemiteit van het individu' zij kunnen nog steeds naar het stemlokaal. Nadelen zijn er ook wel: * Dat de servers het aan moeten kunnen * Security moet die dag zeker gecontroleerd worden * ... Dus zeker doen!!!

Ongepast?

JohnVanpamel | 7 juni 2010

Al had ik het zo graag; het kan niet omdat bij on-line stemmen 1 cruciaal aspect van onze democratie ontbreekt; nl. garantie van totale vrijheid/anoniemiteit van het individu. Wie gaat garanderen dat men thuis niet onder druk gezet wordt om zo te stemmen. In een stemhokje zit het individu alleen en kan altijd vrij beslissen; ongeacht de druk van buiten af. Sorry voor degene die online willen stemmen.

Ongepast?

Dirk V.H. | 7 juni 2010

Wat een ironie : - Dan kan ik ten minste het stemgedrag van vrouw en kinderen controleren ! - Dan ga ik in het rusthuis langs om oude dames en heren te "helpen" met hun stem. - Politiek "dienstbetoon", kun je dan belonen met een stem via de PC van de secretaresse. Zij mag meekijken natuurlijk.

Ongepast?

benvanaerde | 7 juni 2010

kunnen we eindelijk eens gebruik maken van onze eID... buiten TaxOnWeb zijn er niet veel andere toepassingen hiervoor.

Ongepast?

Erwin Craps | 7 juni 2010

Absoluut voorstander van. Maar men wil dit niet omdat de stap naar directe democratie dan te klein is.. (onderwerp stemmen op zondag en niet legislatuur partij stemmen)

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers

 
 

Wij raden ook aan