Hebben ‘onafhankelijke’ mobiele besturingssystemen hun beste tijd gehad?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Als de overname van Nokia door Microsoft één ding duidelijk maakt, dan wel dat het Apple-model, waarbij elk onderdeel in de productieketen nauwgezet gecontroleerd wordt, de wind in de zeilen heeft.

Als de overname van Nokia door Microsoft één ding duidelijk maakt, dan wel dat het Apple-model, waarbij elk onderdeel in de productieketen nauwgezet gecontroleerd wordt, de wind in de zeilen heeft. Apple zweert als sinds jaar en dag bij verticaal geïntegreerde software en hardware. De troepen van Tim Cook tekenen zowel voor het design van een iPhone als voor het besturingssysteem (iOS) en voor de chipset. Voor de hele gebruikservaring met andere woorden.

Niet zo bij Google en Microsoft. Deze technologiegiganten kwamen met relatief open en onafhankelijke besturingssystemen voor mobiele toestellen op de proppen met het idee dat hun platformen zo sneller verspreid zou geraken over devices van verschillende hardwarepartners.

Nu Google een tijdje terug Motorola Mobility overnam en met eigen smartphones op de markt komt (denk aan de Moto X), en Microsoft met Nokia aan de haal gaat om wat meer een vuist te kunnen maken in een wereld waar smartphones de pc verdrijven, begint het er echter meer en meer op te lijken dat het gesloten end-to-end model van Apple aan de winnende hand is. Hebben onafhankelijke platformen hun beste tijd gehad? Staat het concept van hardware-partners op de helling?

Je kan alleszins wel enkele redenen bedenken waarom een verticaal geïntegreerd model interessant kan zijn. Zo begon Samsung pas meer smartphones te verkopen dan Apple op het moment dat het Android zo had uitgekleed en aangepast dat het nauwelijks nog herkenbaar was (en het dus meer weg had van een Samsung-OS dan van een Google-OS). Consistentie, differentiatie en herkenbaarheid zijn blijkbaar belangrijke troeven in het mobiele wereldje.

Even terzijde lijkt het er trouwens steeds meer op dat Samsung helemaal af wil van Android. De technologiegigant vestigt zijn hoop op het mede door de Koreanen ontwikkelde Tizen-besturingssysteem voor zijn mobiele toestellen.

Ook Google zelf beseft dat het enkele échte uithangborden kan gebruiken om te tonen waartoe Android in staat is. Het alsmaar groeiende aanbod van spotgoedkope en minderwaardige Android-smartphones van een rist bedenkelijke partners doet het besturingssysteem meer kwaad dan goed.

Microsoft van zijn kant benadrukt al een tijdje dat het een services én devices bedrijf is geworden. De onderneming van afscheidnemend ceo Steve Ballmer ruilde de open benadering van zijn Windows Mobile platform intussen ook al in voor een meer gesloten en beter controleerbare omgeving bij Windows Phone, een beetje à la iOS dus. Eén en ander zou voor meer stabiliteit zorgen, en dus voor een betere gebruikservaring. De overname van Nokia is een volgende stap in die strategie. Nu kan ook Microsoft de hele productieketen nauwgezet in het oog houden, wat ten goede zou moeten komen van de consument.

Onafhankelijk Het gevolg is wel dat er nauwelijks nog ‘open’ en ‘onafhankelijke’ leveranciers van mobiele besturingssystemen overblijven (die dus niet gelinkt zijn aan een groot hardware-bedrijf). Of het zouden Firefox en Ubuntu moeten zijn (die allebei een open source alternatief voor iOS, Android, Tizen en Windows Phone in de markt gezet hebben).

Al is het natuurlijk minder zwart wit dan het op het eerste zicht lijkt. Zelfs iOS is niet helemaal gesloten. Dat besturingssysteem is maar populair geworden dankzij de apps van externe ontwikkelaars. Helemaal gesloten is uit den boze omdat zo innovatie in de kiem gesmoord wordt.

Maar de consensus onder de tech-giganten lijkt wel steeds meer te zijn dat volledig ‘open’ en ‘onafhankelijke’ systemen zoals Android tot inconsistente en verwarrende producten leiden die niet alleen slecht zijn voor de consument, maar ook voor de hardware-partner en de ontwikkelaar.

Is de gulden middenweg, met een ‘walled garden’ à la Apple, Microsoft en straks misschien ook Samsung tot zelfs Google, dan de beste oplossing? Microsoft hoopt dat alleszins, maar de toekomst zal het uitwijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content