Helft goedkope USB-laders zijn gevaarlijk

© Getty Images/iStockphoto
Jari De Brabander Stagiair DataNews  

Test-Aankoop waarschuwt voor goedkope USB-laders. Uit een onderzoek blijkt dat die in de helft van de gevallen niet veilig zouden zijn.

Wie een nieuwe USB-lader koopt, telt daar al snel 20 tot 30 euro voor neer. ‘Gelukkig’ zijn er ook veel goedkopere alternatieven voor wie niet bij een officiële verdeler koopt. AliExpress biedt bijvoorbeeld al een iPhone-lader aan voor 70 cent, en die geeft nog eens licht ook.

Volgens Test-Aankoop vertrouw je dat soort laders beter niet. Uit een onderzoek waarvoor ze 51 goedkope en originele USB-laders onder de loep namen, bleek dat de helft van die laders niet voldeed aan de veiligheidsnormen. Het zou hier dan voornamelijk gaan over het gebruik van ‘minderwaardige of niet-conforme componenten, niet-geïsoleerde bedrading en het niet-respecteren van de afstand tussen het primaire en secundaire circuit,’ aldus Test-Aankoop.

Die gebreken kunnen ernstige gevolgen hebben. Van oververhitting tot smeltende onderdelen en extreme gevallen zelfs brand. Bovendien loopt de gebruiker bij de goedkopere laders ook nog eens risico op elektrocutie.

De gevaren zouden het grootst zijn bij opladers bestemd voor Apple-producten. In die categorie voldeden vier op vijf van de goedkope laders niet aan de veiligheidsvoorschriften. Bij universele laders was dit twee op vijf en voor laders specifiek voor Samsungtoestellen voldeed slechts een op vier laders niet.

Daarbij komt nog eens dat vrijwel elke (24 van de 25) onveilige lader de CE-markering draagt. Die geeft normaal gezien aan dat het product voldoet aan de voorschriften die gelden binnen de Europese Economische Ruimte. Daar moet volgens Test-Aankoop dringend iets aan gedaan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content