Helft Siemens Enterprise verkocht aan Gores

Na een zoektocht van ruim twee jaar wordt Siemens Enterprise Communications voor 51 procent verkocht aan de venturekapitalist Gores. Die is in ons land vooral gekend als referentieaandeelhouder van RealDolmen.

Na een zoektocht van ruim twee jaar wordt Siemens Enterprise Communications voor 51 procent verkocht aan de venturekapitalist Gores. Die is in ons land vooral gekend als referentieaandeelhouder van RealDolmen.

Siemens wil al sinds juni 2006 af van zijn enterprise afdeling, maar vreesde voor een BenQ-scenario na het failliet bij de overname van de gsm-afdeling. Eind 2006 braken de gesprekken af met het financiële consortium rond Permira en Apollo Management. Volgens de Financial Times Deutschland wou Siemens 3,4 miljard euro voor de afdeling, maar analisten meenden dat het hoogstens 1,5 tot 2 miljard kon opleveren. Gores krijgt nu 51 procent en investeert ongeveer 175 miljoen euro in de joint venture. Ook Siemens brengt een gelijkaardig bedrag aan. Gores brengt tevens de netwerkgroep Enterasys en SER Solutions in de joint venture.

Siemens Enterprise Communications liet inmiddels wereldwijd 6.800 van de 17.500 werknemers afvloeien. De omzet vorig jaar bedroeg 3,2 miljard euro. De afdeling, die zich vooral toelegde op de verkoop van Siemens telefoon- en data-oplossingen, probeert zich steeds meer als een integrator te profileren. Zo werd in ons land de verkoop van Siemens-centrales voor grote kmo’s afgestoten aan Telelinq.

In België had Siemens in 2006 nog een telefoniemarktaandeel van 17 tot 18 procent, wat in het corporate segment opliep tot 30 procent. Zo zijn zowat alle banken zoals Dexia en KBC met Siemens voip-apparatuur uitgerust. Twee jaar geleden telde de Belgische afdeling nog 550 werknemers, goed voor een omzet van zowat 150 miljoen euro. Vandaag gaat het nog om zo’n 120 miljoen euro. België is trouwens de hoofdzetel voor de Benelux, Frankrijk en het Midden Oosten en Afrika (op het Zuidelijk continent na), goed voor een totale omzet van 215 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content