Heroplevende pc-markt kleurt Intel’s boekhouding

Pieterjan Van Leemputten

Intel zet in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 12,8 miljard dollar neer. Onder meer de inkomsten uit datacenters en het feit dat de pc-markt licht verbetert maken het mooie weer.

Intel zet in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 12,8 miljard dollar neer. Onder meer de inkomsten uit datacenters en het feit dat de pc-markt licht verbetert maken het mooie weer.

De operationele winst stijgt op jaarbasis met één procent tot 2,5 miljard maar de nettowinst daalt tot 1,9 miljard dollar (-5%). De winst per aandeel ligt op 38 cent (-5% op jaarbasis).

De PC Client Group blijft met een omzet van 7,9 miljard dollar (-1% op jaarbasis) de belangrijkste poot voor het bedrijf. Door het einde van Windows XP hebben veel gebruikers recent een nieuw toestel gekocht en dat geeft de pc-markt een kleine heropleving na de dramatische cijfers die marktonderzoekers de afgelopen kwartalen naar buiten brachten.

De Data Center group haalde met 3,1 miljard dollar een omzet van elf procent meer dan een jaar geleden. Maar de grootste groei zit bij de Internet of Things Group dat 482 miljoen dollar omzet kent, een stijging van 32 procent op jaarbasis. Software and services operating segments eindigen op een omzet van 553 miljoen, een stijging van zes procent op jaarbasis.

Daar tegenover staat wel dat de Mobile and Communications Group met een omzet van 156 miljoen dollar met 61 procent krimpt op jaarbasis.

“In het eerste kwartaal zagen we een solide groei bij datacenters, tekenen van verbetering in de pc-markt en we verscheepten vijf miljoen tabletprocessors, een stevige vooruitgang naar ons doel van veertig miljoen tablets in 2014,” zegt ceo Brian Krzanich in een verklaring.

Wel moet daarbij opgemerkt worden dat ondanks Intel’s sterke aanwezigheid op de pc-markt en in het datacenter, het bedrijf nog altijd minder sterk staat in de smartphonemarkt. Hier kiezen fabrikanten voorlopig liever andere processors zoals de Snapdragon-reeks van Qualcomm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content