Hier martelt Apple de iPhone

© The Verge
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In een gebouw dat maar zelden aan de buitenwereld getoond wordt, voert Apple met machines duizenden torture tests uit op producten als de iPhone. ‘We voegen meer en meer functionaliteiten toe, dus moeten we een manier vinden om die te kraken voordat onze klanten het doen.’

Een paar blokjes verwijderd van Apples campus in Cupertino bevindt zich een gebouw dat niet vaak door het bedrijf aan de buitenwereld getoond wordt. Een gebouw dat ‘moeilijk te definiëren valt’, zo omschrijft technologiesite The Verge het.

Hier martelt Apple de iPhone
© The Verge

Het is de plek waar Apple dingen doet met zijn nieuwste producten die ook in de echte wereld kunnen gebeuren: ze laten vallen, er druk op zetten, ze verdraaien.

En ze doen buigen. Want de reden waarom Apple The Verge een kijkje liet nemen in deze faciliteit is wellicht bendgate: het gegeven dat iPhone 6 (Plus)-gebruikers beweren dat de smartphone gebogen uit hun broekzak komt. De vraag is bij hoeveel gebruikers dit probleem zich heeft voorgedaan of zich nog steeds voordoet, en of het echt kan gebeuren door het toestel gewoon in de broekzak te bewaren, zonder er verder iets geks mee te doen.

Hier martelt Apple de iPhone
© The Verge

Apples antwoord – door The Verge in zijn torture testing-gebouw te laten binnenkijken – is dat de iPhone 6 tegen een stootje kan. Het apparaat werd voordat het in de winkels kwam aan honderden tests onderworpen – in dit gebouw, maar ook in de broekzakken van duizenden Apple-medewerkers.

Van de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus samen werden zo’n 30.000 stuks getest, zegt hardwaretopper Dan Riccio aan The Verge. ‘Het zijn onze meest geteste toestellen. Doordat we meer en meer functionaliteiten toevoegen, moeten we ook een manier vinden om ze te kraken voordat onze klanten het doen.’

Hier martelt Apple de iPhone
© The Verge

De torture tests die Apple onder meer doet, zijn: machines opnieuw en opnieuw verschillende niveaus van druk laten zetten op de smartphones. Op het scherm worden bijvoorbeeld gewichten tot 25 kilogram gelegd, en dit duizenden keren.

Daarnaast is er de ‘zittest’; een simulatie van wat er in de broekzak met een iPhone kan gebeuren als een gebruiker op het toestel gaat zitten. Het worst case scenario is wanneer de smartphone in de achterzak van een skinny jeans zit en de gebruiker ermee op een harde ondergrond gaat zitten.

In het kader van nog een andere test wordt de iPhone ‘verdraaid’; van het ene uiteinde naar het andere.

En dit is volgens Riccio nog maar één van de faciliteiten die Apple gebruikt. Er worden op een nog veel grotere schaal tests gedaan in China.

‘Maar’, zegt Riccio nog, ‘de bottom line is dat als je genoeg kracht gebruikt om een iPhone, of eender welke andere smartphone, te buigen, dan zal het toestel wel vervormen.’

Hier martelt Apple de iPhone
© The Verge

‘Het is extreem uitzonderlijk dat deze dingen in de echte wereld gebeuren’, meent marketingtopman Phil Schiller. ‘Maar als er zich situaties voordoen die zich niet zouden mogen voordoen, richten klanten zich best tot AppleCare of tot een Genius Bar, waar onze mensen ernaar zullen kijken’, luidt zijn voorspelbare advies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content