Karel Dekyvere

Hoe Blockchain het internet fundamenteel verandert

Karel Dekyvere Karel Dekyvere is Lead Security Advisor bij Microsoft.

Ons koopgedrag speelt zich steeds meer online af. We staan er echter niet bij stil dat de daaraan gekoppelde transacties minder anoniem zijn dan we denken. De geldstromen worden centraal beheerd en gecontroleerd. Stel dat dit in toekomst niet meer op deze manier zou verlopen?

Hoe Blockchain het internet fundamenteel verandert

Wat als we die transacties veilig kunnen laten verlopen zonder dat er een centrale tussenpersoon aan te pas komt? Blockchain maakt dit mogelijk en zal de wereld nog drastischer veranderen dan dat het internet dat ooit deed.

Het blockchain protocol is ontstaan in de duistere hoekjes van het Internet, waardoor het een negatieve reputatie af te schudden heeft. Toen werd het gebruikt om de veiligheid van (financiële) transacties te kunnen garanderen tussen partijen die elkaar nooit in levende lijve ontmoeten. De transactie is in feite de enige gemeenschappelijk band waardoor het wederzijds vertrouwen eerder beperkt is. Het protocol zorgt ervoor dat de uitwisseling correct verloopt op het afgesproken moment. Een belangrijk aspect daarbij is dat geen van beide partijen een machtsovergewicht heeft.

Het systeem is enorm moeilijk te kraken, want zodra je één bit in de keten aanraakt, verandert de volledige keten.

Toch is blockchain niet meer dan een manier om stukjes informatie van waarde (zoals Bitcoins, een vorm van elektronisch geld) op een unieke wijze aan elkaar te koppelen. Die blocks worden versleuteld, digitaal gehandtekend en samengevoegd. Door de blocks opnieuw te tekenen en te versleutelen vormt het protocol een keten. Het systeem is enorm moeilijk te kraken, want zodra je één bit in de keten aanraakt, verandert de volledige keten.

Frauderen is haast onbegonnen werk. Zo wordt er geschat dat er tientallen supercomputers nodig zijn om te berekenen wat er op één blokje in de ketting staat. Verder worden er geen centrale tussenstations meer gebruikt waar de transacties opgeslagen worden, maar is de data verdeeld over alle mensen die ze gebruiken. Er is dus niemand die centraal de volledige Blockchain bijhoudt.

Dat laatste is de essentie waarom het de wereld fundamenteel zal veranderen. Zo is het mogelijk dat micro-betalingen kosteloos worden. In de plaats van iemand enkel een like te sturen op Facebook of YouTube, kan je er bijvoorbeeld ook 5 eurocent aan vasthangen. Laat gerust uw fantasie de vrije loop om rond dit simpele gegeven tientallen toepassingen uit te vinden.

De kans is groot dat we een toekomst tegemoet gaan waar notarissen, bemiddelaars, banken en overheidsdiensten totaal anders ingevuld zijn. Tenminste, als ze nog bestaan.

Sta me toe uw geest verder te prikkelen: vervang de inhoud van de blocks door meer gevestigde valuta als de dollar of de euro en je kan een economie creëren met een zo goed als kosteloze kleinhandel.

Laat ons nog een stap verder gaan en even compleet outside the box denken: vervang de inhoud van een block door een éénmalige stem voor uw politieke partij en je schakelt corruptie tijdens verkiezingen volledig uit. Het kan ook één van de vragen rond Internet of Things oplossen: hoe zorg ik dat mijn zeer persoonlijke gegevens veilig zijn? Met Blockchain kan je er voor zorgen dat de toestellen in jouw huis enkel aan jezelf gelinkt zijn.

Blockchain naar het grote publiek brengen is een uitdaging waar momenteel hard op gewerkt wordt. We zien al de eerste startups opduiken die een verdienmodel proberen te creëren met het protocol.

De kans is groot dat we een toekomst tegemoet gaan waar notarissen, bemiddelaars, banken en overheidsdiensten totaal anders ingevuld zijn. Tenminste, als ze nog bestaan. Het zal je dan ook niet verwonderen dat veel banken vandaag al, diep in hun kelders, mensen hebben die doorgronden hoe ze die blocks kunnen chainen in een nieuw business model. Of in het slechtste geval: hoe ze hun wereld kunnen afschermen en de chain kunnen blocken. Hoe dan ook, hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

Karel Dekyvere is al meer dan 20 jaar Privacy en security expert, waarvan 15 jaar bij Microsoft. Hij was 2 jaar security manager bij INS, nu onderdeel van BT Group, en was ook 7 jaar aan de slag bij NATO. Hij was ook een tijdlang ethical hacker en is gepassioneerd door privacy en security. Hij heeft er trouwens geen moeite mee om de zaken te zeggen zoals ze zijn, los van Microsoft. Tevens is Karel de co-auteur van the Belgian Cybersecurity guide en de Security cookbook for small medium businesses.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content