Hoe Facebook het met minder doet

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Hoe ondersteun je meer dan 1,1 miljard gebruikers met een minimum aan stroomverbruik, en zorg je ervoor dat je toepassingen de batterijen van hun mobieltjes niet in een wip leegzuigen. Facebook vertelt het in zijn ‘A focus on Efficiency’.

Hoe ondersteun je meer dan 1,1 miljard gebruikers met een minimum aan stroomverbruik, en zorg je ervoor dat je toepassingen de batterijen van hun mobieltjes niet in een wip leegzuigen. Facebook vertelt het in zijn ‘A focus on Efficiency’.

In augustus ll. startte Facebook samen met onder meer Ericsson, Nokia, Opera, Qualcomm en Samsung het ‘Internet.org’ initiatief om een “betaalbare internet-toegang te creëren voor de volgende vijf miljard mensen.” In zijn ‘A focus on Efficiency‘ white paper licht Facebook nu toe hoe “een infrastructuur te bouwen die op duurzame wijze een betaalbare toegang tot basis-internetdiensten biedt zodat iedereen met een telefoon online kan gaan.”

In een eerste deel wordt beschreven hoe Facebook zijn huidige gebruikersgroep al zo efficiënt mogelijk ondersteunt, onder meer met datacenters van een eigen ontwerp (die tot 38 procent stroomzuiniger zijn dan hun voorgangers. Het document beschrijft onder meer hoe de nieuwste site in Zweden (Lulea) optimaal gebruik maakt van de omgevingstemperatuur voor koeling. Naast opmerking over ‘waterverneveling’-koeling, wordt droogjes opgemerkt dat alleen al het verwijderen van de plastic frontplaat van een server het verbruik per server met 25 Watt doet dalen… Heel wat voordelen vloeien onder meer voort uit de deelname van Facebook aan het Open Compute project, dat het zelf heeft gestart met het oog op de ontwikkeling van “vanity free” ‘open source’ serverdesigns.

Voorts biedt het document ook links naar activiteiten die helpen om software te optimaliseren, zoals het HipHop tool waarmee PHP code kan worden omgezet in C/C++ code (zodat 50 procent meer verkeer door een zelfde machine kan worden verwerkt), inclusief een nieuw PHP engine. Daranaast wordt ook breed uitgelegd hoe mobiele toepassingen worden ontwikkeld om waar mogelijk gebruik te maken van onder meer wi-fi en de batterijen van mobiele systemen zo min mogelijk te belasten.

De volgende vijf miljard

In het white paper belicht Facebook tevens hoe het de Snaptu technologie heeft gekocht om telefoontoepassingen te ontwikkelen die op eender welke mobile telefoon met een kleine bandbreedte kunnen draaien, met het oog op ‘Facebook for every phone’. Vandaag wordt dit in Israel ontwikkelde product al door meer dan 100 miljoen gebruikers maandelijks benut. Facebook wijst erop dat vandaag nog ca. 4 miljard non-smartphone toestellen in gebruik zijn, terwijl heel wat infrastructuur geen grote bandbreedtes kan ondersteunen. Facebook loste een aantal problemen (zoals de extreem grote verscheidenheid aan toestellen in die groep) door toepassingen los van een specifiek toestelmodel te ontwikkelen, en aan te bieden over ene infrastructuur die onder meer een gateway en een appliactieserver omvat, met een eigen server side caching systeem. Het geheel is perfect bruikbaar over bestaande 2G netwerken.

Hoewel de white paper niet meteen bruikbare blauwdrukken bevat, bevat ‘A focus on Efficiency’ wel op een behoorlijk vlot leesbare wijze een rist ideeën (met verwijzingen waar meer info kan worden gevonden) waar bedrijven allicht hun voordeel kunnen mee doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content