Vrije Tribune
Hoe ik mijn Instagram deed stijgen van 1000 naar 7000 volgers
Er zijn tal van (il)legale maniertjes om het aantal volgers op Instagram te doen stijgen. ‘Dit is het verhaal van de beste trucs en het nut of de onzin van de naakte cijfertjes’, schrijft Kenny Vermeulen.
Oké, de aanleiding: een reportage over Instagram influencers en de reacties van velen dat die zij hun volgers gewoon hadden gekocht. Mijn vraag: ‘Is dat wel zo eenvoudig?’ En helpen fake volgers je eigenlijk aan echte volgers.
Stel je de volgende situatie voor: je staat in een straat in een stad die je niet kent. Je hebt honger. Voor je zie je twee vrij gelijkaardige restaurants. Het ene zit vol, het andere niet. Hoewel je niets van de kwaliteit van de restaurants afweet, stap je hoogstwaarschijnlijk het volle restaurant binnen. Het feit dat er volk zit (of cijfertjes zijn) geeft je een vals gevoel van vertrouwen. Eens je binnen zit, verwacht je natuurlijk wel kwaliteit. Dus met cijfertjes alleen kom je er niet.
Wat deed ik zoal?
Cureer je Instagram
First things first. Bij de start van mijn experiment had ik op Instagram zo’n 2.000 foto’s. Random zaken waar ik absoluut niet over had nagedacht. Mijn eerste stap was om het overgrote merendeel van die foto’s te verwijderen en nog enkel travelgerelateerde foto’s over te houden. Zo zien mensen die me bezoeken meteen wat ze kunnen van me verwachten. En creëer je opnieuw een vals gevoel van vertrouwen “Wauw, die gast heeft al 5.000 volgers met maar 150 foto’s” Om de foto’s makkelijk weg te doen, installeerde ik een app die je foto’s per 200 verwijderen/uur laat verwijderen. Het maximum voor Instagram.
Verzorg je bio
Bekijk je de bio van een ‘influencer’ dan zie je vaak dezelfde stijl terugkeren. Een lijntje of 3 of 4 met duidelijke info en contactgegevens. Om tekst op verschillende lijnen te kunnen zetten in je bio moet je even uit de app. Schrijf je tekst in Notes of ergens anders, kopieer hem en plak hem daarna in je bio. Ziet er lekker pro uit.
Verwijder following
Ik wil doen lijken alsof veel mensen mij volgen zonder dat ik ze hoef te volgen. Dus ik verwijderde alle mensen die ik op dat moment aan het volgen was. Van een 2.000 naar 0. Helemaal 0. Ondertussen heb ik dat aantal terug wat opgebouwd met vooral accounts van vrienden.
Start Instagress
Instagress is eigenlijk een automatiseringstool. Je kunt er instellen op welke hashtags je automatisch gaat liken en welke soort accounts je automatisch gaat volgen. Als je die specifiek instelt dan doet de tool mooi werk voor jou. Ik gok dat mijn foto’s een 100 tot 200 likes via Instagress ontvingen. Instagress heeft ook nog eens een follow-unfollow tool waarbij je dat proces automatiseert. Veel mensen haten die feature waarbij je mensen gewoon hun aandacht wil trekken. Maar het werkt spijtig genoeg wel. Mensen bedanken je ook als je comment op de foto’s die je eigenlijk nooit hebt gezien.
Post foto’s
Eens alles is opgekuist en opgestart, kun je foto’s beginnen plaatsen. Eigenlijk moet je daar voor volume kunnen zorgen. In een ideaal geval post je twee keer per dag en plan je alles in. Daar zijn ook een hoop gratis tools voor zodat je een hele hoop posts al kunt klaarzetten en niet meer hoeft na te denken.
Kies hashtags
Hasthags zijn echt handig als je ze specifieker maakt. Ga dus niet voor hashtags met al twee miljoen foto’s maar kies voor een niche. Zo is de kans groter dat jouw foto opgemerkt wordt.
Fix likes op je foto’s
Ok. Dit is best vreemd maar er bestaan appjes waarbij je foto’s liket in ruil voor coins. Die virtuele coins kun je daarna inruilen voor likes of volgers op jouw account. Als je dus genoeg coins hebt, kun je meteen na het plaatsen van je foto een hoop likes er op regelen. Wat er dan gebeurt is dat je in de ‘Top Posts’ sectie bovenaan een hashtag terechtkomt. Mensen die op die hashtag zoeken zien je foto en geven je extra likes. ‘Leuke’ aan de app is dat hij volledig gratis is.
Fix comments op je foto’s
Meer en meer bedrijven kijken gelukkig niet enkel naar je aantal likes maar ook naar je comments. Ook daar kun je eigenlijk in valsspelen. De eenvoudigste manier is om een comment pod op te starten. Comment pods zijn groepjes van gebruikers die telkens op elkaars foto’s commenten. Als je met genoeg grote accounts samen zit, help je zo elkaar dus naar boven. Zeker als je allemaal in dezelfde niche zit. Zo’n comments pods zijn te vinden op Facebook. Een tweede manier is met een gelijkaardig appje als voor de likes. Er bestaat een ‘Get comments’ app waarbij je comments plaatst bij Instagrams in ruil voor coins die je dan kunt inruilen voor comments die je zelf kiest op foto’s die je zelf kiest. Je kunt dus een Roemeense random account in het Nederlands laten commenten op jouw foto. Pretty creepy right.
Koop volgers
Wil je er echt groot uitzien dan kun je natuurlijk gewoon volgers kopen. Er zijn genoeg sites die volgers aanbieden. In het begin van mijn experiment kocht ik 4.000 volgers voor 35 euro ergens. Gelukkig doet Instagram af en toe een check naar ghost volgers (fake volgers) om die daarna te verwijderen. Op een bepaald moment had ik zo 11.000 volgers. Ondertussen is dat aantal teruggebracht tot 7.000.
Schrijf merken aan
Durf zelf je mond open te trekken en mail je favoriete merken. Misschien staan ze wel open voor een kleine of grote samenwerking. Hetzij in ruil voor cold hard cash of voor hun product gratis. You can try, right?
Trek je helemaal niets aan van cijfers
Je kunt je ook gewoon helemaal geen zak aantrekken van al die cijfertjes. Veel of weinig volgers? Veel comments? Samenwerkingen? Fuck that. Geniet van Instagram, blijf foto’s posten en geniet gewoon.
Wat leverde het Instagram project mij op?
Een aantal merken hebben mij aangeschreven om samenwerkingen te doen. Ikzelf schreef ook een aantal merken aan bij het behalen van mijn 10.000 volgers. Ik heb elk van hen echter gezegd dat ik via Instagram eigenlijk geen endorsements doe die niet travel related zijn en hen ook verteld over dit experiment. Ik hoop vooral dat merken en mensen ooit zullen inzien dat het niet gaat om die cijfertjes, want die haal je zo, maar om de mens en zijn verhaal. En dat merken gaan samenwerken met creatievelingen en niet met dertien-in-een-dozijn accounts met toevallig veel volgers.
Mij levert het vast weinig op. Ik heb er dan ook bewust telkens over gesproken op Twitter en andere social mediakanalen. Had ik hier echt business willen uit halen dan deed ik dat stiekem zoals vele anderen en mocht je nog meer details willen weten, shoot!
Oh, en ik had dit vast nog een pak beter kunnen uitvoeren. 7.000 volgers en 600 likes per foto is op zich nog vrij weinig. Mits wat meer centjes, tijd, interesse en de juiste contacten had de account vast nog serieus groter kunnen zijn.
En mensen. Let op met het nodeloos moeten hunkeren naar likes. Let op met die automatiseringen. Voor je het weet like je zaken die eigenlijk echt niet leuk zijn. Dit is een account die ik samen met Alexander Cha’ban heb opgestart en waarop echte mensen de foto’s liken zonder dat ze het weten omdat ze gewoon hashtags volgen.
Kenny Vermeulen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier