Hoe staat het met de cyberexperts bij defensie?

© belga
Pieterjan Van Leemputten

Een jaar geleden kreeg Defensie groen licht om cyberexperts te rekruteren om digitaal sterk te staan. Vandaag is de helft aangenomen en zijn de plannen ambitieuzer dan ooit.

“Onze eerste rekruteringscampagne via Selor is net afgelopen. Van de 24 mensen die we extern zochten, hebben we meer dan de helft vandaag gerekruteerd”, vertelt Luitenant-Kolonel Filip Gillet, hoofd van de cybersecurity component bij Defensie. “Veel mensen hebben zich kandidaat gesteld, maar het is een streng proces waarbij we op zoek zijn naar mensen die we meteen kunnen inzetten voor basis dienstverlening om er nadien via opleidingen junior experts en uiteindelijk senior experts van te maken.”

Die ‘eerste lichting’ zit momenteel in opleiding. Zij komen terecht in één van de drie subdomeinen. Defensief, wat preventie en in house capaciteiten om te kunnen reageren omvat. Inlichtingen omvat onder meer cyberthreat intelligence en vulnerability management “Zowel om onze eigen kwetsbaarheden als die van tegenstanders te kennen” en tot slot offensieve acties. “Dat laatste gaat over het binnendringen in wapensystemen om ze te ontregelen of zelfs te compromitteren zodat ze niet kunnen worden ingezet.” Dus ook zelf hacken? “Dat komt er op neer”, aldus Luitenant-Kolonel Gillet.

Ook dit jaar en volgende jaren zal Defensie extern blijven rekruteren, want de plannen gaan veel verder dan twee dozijn experts. Exacte aantallen geven we niet mee, maar het eindobjectief telt een veelvoud van het actueel aantal experten.

We zijn bij Defensie ook legaal ingedekt om bepaalde middelen te ontwikkelen en te gebruiken die bedrijven of burgers niet mogen gebruiken.

“In het strategisch plan van minister Vandeput staan de dreigingen in cyberspace vermeld als een van de grootste uitdagingen, niet enkel voor Defensie overigens, dus er komt daar een verdere uitrol van de militaire capaciteiten. “Dat gaat over domeinen zoals het ontwikkelen van tools tot malwareanalyse en softwaresecurity. Het gaat over verdediging, onderzoek naar dreigingen en het opzetten van detectiemiddelen. We zijn continu op zoek naar mensen met kennis van netwerkprotocollen, de bescherming van klassieke besturingssytemen, scripting en uiteraard mensen die kennis hebben van hackingtechnieken en deze ook kunnen herkennen.”

Maar de vraag naar experts is groter dan het aanbod. Waarom zou een jonge securityexpert dan voor Defensie kiezen? “We zijn van plan te blijven evolueren en al onze ambities op securityvlak waar te maken. Daarnaast beiden we onze experten permanente vorming en opleiding. Verder zijn we bij Defensie ook legaal ingedekt om bepaalde middelen te ontwikkelen en te gebruiken die bedrijven of burgers niet mogen gebruiken. En we doen het in het belang van iedereen.” Of met andere woorden: Bij het leger mag je net iets meer dan bij je doorsnee consultancy- of securitybedrijf.

Dit artikel verscheen eerder in de papieren versie van Data News op 15/4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content