Hoeveel verdient een ICT-freelancer?

© iStock
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De meerderheid van ict-freelancers wordt goed betaald. Toch is geld doorgaans niet de belangrijkste reden waarom een ict’er kiest om zelfstandige te worden.

De meerderheid van de ict-freelancers rekent – afhankelijk van het type werk uiteraard – tussen de 500 en 750 euro per dag. Dat blijkt uit een enquête van TopJob.Network onder 150 Belgische ict-freelancers.

Ict-freelancers worden dus zeker niet slecht betaald, maar toch is dat niet de belangrijkste reden waarom een informaticus kiest voor het statuut van zelfstandige. Freelancers zoeken voornamelijk flexibiliteit en vrijheid in de keuze van projecten en werkgevers. De beperkte werkzekerheid en de administratie zijn voor hen de keerzijde van de medaille, gevolgd door het verlies van alle voordelen als pensioenopbouw, recht op werkloosheidsuitkeringen enzovoort. Het continu zoeken naar nieuwe projecten, weegt blijkbaar wel op de freelancer. Driekwart van de respondenten zou bijvoorbeeld liever meer dan 6 maanden op eenzelfde project werken. 32 procent wil daarvoor zelfs zijn prijs met 10 procent laten zakken.

Wat verdienen ICT-freelancers?
Wat verdienen ICT-freelancers?© Data News

9 op de 10 freelancers heeft geen bonusregeling op basis van de uiteindelijke resultaten van een project. Dat is toch opmerkelijk, want zulke regelingen zijn in een groot deel van de ict-sector wél ingeburgerd onder loontrekkenden.

Freelancers zijn workaholics

Een andere conclusie is dat freelance ict’ers duidelijk workaholics zijn. Meer dan 70 procent werkt meer dan acht uur per dag. Eén op de drie trakteert zichzelf op maximaal 20 dagen vakantie. Door de band genomen voelt een freelancer zich wel lekker in zijn statuut, want amper 10 procent van de respondenten zegt toch op zoek te zijn naar een nieuwe job in vast dienstverband. Officiële cijfers over het aantal ict-freelancers in ons land zijn er trouwens niet. Unizo heeft wel 132.000 freelancers in Vlaanderen in kaart gebracht, waarvan er 12.500 rond ict-diensten werken en 3.500 actief zijn in webbedrijven. Unizo denkt dat dit een vrij accuraat beeld in Vlaanderen schetst. Als je dit cijfer extrapoleert naar het hele land, schat TopJob.Network dat België tussen de 22.000 en 26.000 freelance ict’ers telt.

Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, liet pas nog weten dat in België het aantal it-jobs tussen 2011 en 2014 aangroeide van 160.000 naar 200.000. Dat maakt dat zo’n 4,4 procent van de werkende Belgen actief is als informaticaspecialist, wat meer is dan het Europese gemiddelde. Eurostat bevestigt tot slot heel wat cliché’s. Dat in ons land maar liefst 83,6 procent van de werkende it-bevolking mannelijk is. Of dat bedrijven heel wat vacatures maar niet ingevuld krijgen en dat de werkgelegenheid onder ict-specialisten een stuk hoger ligt ten opzichte van andere specialisaties. Kortom, werk aan de winkel.

Gelieve niet te bellen aub

Op zoek naar een freelance ict-werkkracht ? Neem dan niet je telefoon, maar stuur een e-mail. Het merendeel van de freelancers verkiest e-mail als belangrijkste communicatiemiddel. De meeste freelancers nemen tijdens hun werkuren toch geen telefoon op omdat ze zich moeten focussen op hun huidige activiteit. Een freelancer bekijkt voorstellen voor nieuwe projecten liever wanneer hij of zij daar zelf de tijd voor heeft.

Naar agentschappen en rekruteerders toe – zeg maar ‘the middle’ man – staat een freelancer overigens eerder negatief. De meerderheid gelooft niet dat zo’n tussenpersoon kan helpen om een project te vinden dat het best bij hem of haar past, of om hun persoonlijke carrière vooruit te helpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content