Huawei Nova nu verkrijgbaar in België: de batterij maakt het verschil

© Huawei
Wim Kopinga Freelance journalist

De Huawei Nova die het bedrijf in september op IFA presenteerde is nu verkrijgbaar in ons land. Het midrange-toestel krijgt een adviesprijs van 369 euro mee.

Met het toestel zet Huawei in op een aantal kerngebieden: het scherm, de camera en een grotere batterij dan die van zijn concurrenten. Met die eigenschappen richt het bedrijf zich op de “jonge en dynamische gebruiker”.

“Deze consumenten hebben nood aan een toestel dat aangepast is aan hun levensstijl” zegt Dirk Pauwels, Country Manager van de Huawei Consumer Business Group Belux. “Onze doelgroep heeft dromen en wij helpen hen met de Huawei Nova om hun populariteit te vergroten. Ze delen hun leven, zijn steeds geconnecteerd en verwachten dat hun toestel hen daarin ondersteunt, zonder compromissen.”

Betaalbare smartphone

Volgens Dirk Pauwels zijn deze gebruikers op zoek naar een betaalbare smartphone, die zich op het vlak van design en fotografie kan meten met toprange smartphones: “Het prijssegment tussen 200 tot 400 euro vertegenwoordigt in België zo’n 35 procent. Vandaag heeft Huawei met 25 procent daar al een flink deel in, maar we willen met de Huawei Nova onze positie hierin verder versterken”.

Huawei Nova nu verkrijgbaar in België: de batterij maakt het verschil
© Huawei

Specificaties

Het 5-inch toestel krijgt een Snapdragon 625 processor mee en het scherm is full HD. De behuizing voelt zeer goed aan door zijn aluminium buitenkant. Op de achterkant zit een 12 megapixel camera zit een 8 megapixel camera voor selfies. De achterkant is een klein beetje gebogen, waardoor hij goed in de hand ligt. De batterij is 3020 mAh groot (‘bijna het dubbele van de iPhones 6S’), wat ervoor moet zorgen dat hij een poosje mee kan. De Nova krijgt een 12 megapixel camera mee waarmee het mogelijk is om 4K-video op te nemen.

Het toestel beschikt over 3GB RAM en krijgt 32GB opslagcapaciteit mee dat uit te breiden is met een microSD-kaartje. Onderaan zit een usb-type-c aansluiting en net als zijn voorgangers zit er een vingerafdrukscanner op de achterkant van het toestel die met de wijsvinger aangeraakt kan worden. Die scanner is volgens Huawei beter dan die van de concurrentie, omdat het om een ‘3d-scanner’ gaat. Doordat hij diepte ziet kan je de telefoon bijvoorbeeld niet openen met een kopie van een vingerafdruk.

De Nova kost 369 euro en in december zal er ook een Plus-versie van het toestel uitgebracht worden. Deze is 5,5 inch groot en is dan exclusief te koop bij CoolBlue voor 429 euro. (Update: een woorvoerder van Huawei laat weten dat de Plus-versie toch niet beschikbaar komt in ons land.)

Test

Wij konden het toestel al uitgebreid testen en kwamen tot de conclusie dat het in de verhouding prijs/kwaliteit om een zeer goed toestel gaat. Vooral opvallend aan de Nova Plus die wij testten is dat de batterij zeer lang meegaat. Ook bij intensief gebruik hoeft hij niet iedere dag aan de beademing, wat uniek is in de huidige generatie van smartphones.

De camera valt dan – in tegenstelling wat Huawei wil beweren – wel wat tegen. Zeker wanneer het iets minder licht is weet je niet zeker dat er een onbewogen beeld geschoten kan worden.

Verder zijn de specificaties van het toestel dik in orde. De bouwkwaliteit is zeer goed en hij ligt prettig in de hand. De vingerafdrukscanner op de achterkant is daadwerkelijk razendsnel en werkt prettig.

Tot zover de hardware, want zoals iedere fabrikant legt ook Huawei een laag software over stock Android van Google heen. Door de jaren heen is hier veel discussie over geweest, waarna Huawei hard gewerkt heeft aan EMUI, zoals de software heet. De problemen zijn deels weggepoetst, maar je moet nog steeds van de software houden en dat is niet voor iedereen het geval. Er staan bijvoorbeeld standaard veel notificaties aan die maar moeilijk uit te schakelen zijn, wat het niet altijd even gebruiksvriendelijk maakt.

Conclusie

Bij de aankondiging op IFA schreven we al dat dit toestel een topper kon zijn onder de midrange-smartphones en die belofte lost hij grotendeels in. Vooral de omvang van de batterij maakt het verschil en op het design kan zich meten aan de high end smartphones van Samsung, Apple en Google.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content