Hulplijn voor kindveilig internetverkeer

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Child Focus heeft een hulplijn opgestart waar jongeren, ouders en begeleiders terecht kunnen voor hulp en raad bij kindveilig internetverkeer.

Child Focus heeft een hulplijn opgestart waar jongeren, ouders en begeleiders terecht kunnen voor hulp en raad bij kindveilig internetverkeer.

De cijfers wijzen op een blijvende nood om jongeren en hun ouders en begeleiders (zoals leerkrachten) bij te staan in een veilig internetverkeer. Niet minder dan 38 procent van de jongeren tussen 9 en 16 jaar blijken immers al een negatieve ervaring te hebben gehad tijdens hun internetgebruik, aldus een Europees onderzoek. Dat kan gaan van seksueel getinte contacten en pornografie tot cyberpesten. Daarbij moet worden bedacht dat kinderen in België vandaag al vaak vanaf de leeftijd van negen jaar online gaan. Vaak zijn ouders in het geheel niet op de hoogte van de problemen die kinderen ondervinden.

Ondertussen steeg het aantal vragen bij Child Focus naar hulp bij veilig internetverkeer stevig van 349 vragen in 2009 tot 2064 in 2010. Dat resulteerde dan ook in de huidige hulplijn, waar alle betrokkenen met alle vragen over veilig internet verkeer terecht kunnen. Dat kan gaan van ‘wat mag ik vertellen tijdens chat sessies’, langs ‘hoe stel ik een sociaal netwerkprofiel zo veilig mogelijk in’ tot ‘onze school kent een zwaar voorbeeld van cyberpesten’.

De hulplijn is bereikbaar per e-mail (clickhelp@childfocus.org), per telefoon (02/475.44.00) of sms (0470/44.44.00), of per online meldingsformulier (via www.clicksafe.be).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content