IBM Watson koestert baby’s

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De aanpak van IBM’s ‘Jeopardy’-winnaar Watson wordt aangewend in software die toezicht houdt op baby’s in een ‘intensive care’ eenheid.

De aanpak van IBM’s ‘Jeopardy’-winnaar Watson wordt aangewend in software die toezicht houdt op baby’s in een ‘intensive care’ eenheid.

Het Hospital for Sick Children in Toronto (Canada) doet in zijn afdeling ‘intensieve zorgen’ voor pasgeborenen een beroep op een werkwijze die het eveneens mogelijk maakte voor IBM’s Watson op de Jeopardy-uitdaging te winnen. Concreet kan de betreffende software, Artemis, een reeks datastromen van meerdere baby’s tegelijk monitoren en interpreteren, met het oog op de detectie van infecties. Gelijkaardige pogingen in het verleden bleken niet in staat zowel de hoeveelheid data als meerdere patiëntjes tegelijk aan te kunnen. Met de Artemis software worden momenteel verschillende algoritmen getest om de detectie van infecties zo snel en zo zeker mogelijk te laten verlopen, en wordt tevens gezocht naar nieuwe elementen die kunnen helpen bij het zo vroeg mogelijk aantonen van beginnende infecties

.

De onderliggende technologie van Artemis is IBM’s InfoSphere Streams, een ‘analytics’ platform op basis van stream computing. Daarbij worden datastromen continu gefilterd op relevante elementen, op basis waarvan dan adviezen of beslissingen kunnen worden gefomuleerd. Watson wendde een zelfde techniek aan door na ontvangst van een bijkomende hint (een relevant element) meteen nieuwe processen te starten en andere te stoppen, en dat met een snelheid die deze van zijn menselijke tegenspelers overtrof.

Het project Artemis zou op termijn in combinatie met draagbare sensoren ook patiënten op afstand kunnen ‘bewaken’ betreffende andere aandoeningen, vooropgesteld dat deze laatsten toelaten om mogelijke crisissen te voorspellen op basis van meetbare veranderingen.

Overigens heeft IBM na de overwinning van Watson al aangekondigd te zullen samenwerken met spraakherkenningsspecialist Nuance om hun expertises inzake natuurlijke taal en het medisch taalgebruik te combineren. Het doel is dat artsen tijdens het stellen van een diagnose ook de informatie uit recente onderzoeksartikels ter beschikking zouden hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content