Icann: Amerikaanse ministerie van Handel slaat en zalft

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Lawrence Strickling, de telecombaas van het Amerikaanse ministerie van Handel, heeft forse kritiek geuit op de werking van Icann tijdens de openingsceremonie van de 40ste Icann meeting in San Francisco. Tegelijk benadrukte hij dat de Obama-administratie het multistakeholdermodel van de organisatie genegen blijft. Icann ligt dezer dagen flink onder vuur. Er gaan steeds meer stemmen op om de verantwoordelijkheid over de domeinnamen op het internet weg te halen bij de organisatie. De Verenigde Naties worden het vaakst genoemd als alternatief. De voorbije weken werd de druk flink opgevoerd. De GAC (het adviesorgaan binnen Icann waarin de verschillende overheden zetelen) wil immers meer zeggenschap, en eist dat de Icann Board wat meer rekening houdt met de verzuchtingen van autoriteiten.

Lawrence Strickling, de telecombaas van het Amerikaanse ministerie van Handel, heeft forse kritiek geuit op de werking van Icann tijdens de openingsceremonie van de 40ste Icann meeting in San Francisco. Tegelijk benadrukte hij dat de Obama-administratie het multistakeholdermodel van de organisatie genegen blijft.

Icann ligt dezer dagen flink onder vuur. Er gaan steeds meer stemmen op om de verantwoordelijkheid over de domeinnamen op het internet weg te halen bij de organisatie. De Verenigde Naties worden het vaakst genoemd als alternatief.

De voorbije weken werd de druk flink opgevoerd. De GAC (het adviesorgaan binnen Icann waarin de verschillende overheden zetelen) wil immers meer zeggenschap, en eist dat de Icann Board wat meer rekening houdt met de verzuchtingen van autoriteiten. Op een meeting in Brussel twee weken geleden werd er heftig gedebatteerd over een reeks bedenkingen die de GAC had geformuleerd bij de introductie van de nieuwe top level domeinen. Het Amerikaanse Ministerie van Handel, met in zijn kielzog een rist kleinere landen, eiste zelfs een ‘veto’ voor nieuwe achtervoegsels (al is dat veto intussen afgewezen).

De openingsceremonie van de 40ste Icann meeting in San Francisco draaide dan ook bijna volledig rond de relatie tussen Icann en de overheid. Er werd ook verschillende keren verwezen naar de herziening van het belangrijke contract tussen het Amerikaanse Ministerie van Handel en Icann met betrekking tot IANA (Internet Assigned Names Authority, de ‘boekhouder’ van het internet), later op het jaar.

Ceo Rod Beckstrom van Icann wees de Obama-administratie op het feit dat er bij het ontstaan van zijn organisatie in 1998 beloofd werd om het beheer van IANA op termijn volledig over te dragen aan Icann. Beckstrom brak dan ook een lans voor een verdere internationalisering van de beheerder van het domeinnaamsysteem. De vaakst bekritiseerde link tussen Icann en de Amerikaanse overheid zou best volledig worden doorgeknipt, klonk het.

Nu lijkt dat laatste een zeer heikel punt. Maar er maken ook andere scenario’s om de banden tussen Icann en de Amerikanen te ‘versoepelen’ opgang. Zoals de gevraagde versterking van de GAC, om maar iets te noemen.

Beckstrom nam het woord net nadat Lawrence Strickling de 1700 aanwezigen had toegesproken. De telecombaas van het Amerikaanse Ministerie van Handel liet daarbij niet na om forse kritiek te uiten. Hoewel hij meerdere keren benadrukte dat de Obama-administratie de bottom-up aanpak en het multi-stakeholder model van Icann genegen blijft, en dat zijn overheid niet wil weten van een model dat beheerd wordt door de Verenigde Naties, schoot hij met scherp op de ondoorzichtige beslissingsprocedures binnen de organisatie.

Strickling verweet de Icann Board ‘winners en verliezers’ te kiezen bij het nemen van beslissingen waarover er geen echte consensus bestaat tussen de verschillende stakeholders. Hij verwees daarbij naar de integratie van registries en registrars, en naar het debat rond de economische studies over de impact van nieuwe internetsuffixen (gTLD’s).

De kritiek op de ondoorzichtige beslissingsprocedures binnen Icann is natuurlijk niet nieuw, maar het feit dat iemand van het ministerie van Handel er zo openlijk over praat, is dat wel. Het antwoord van Beckstrom was trouwens even direct. De ceo riep alle aanwezigen op om te gaan lobbyen bij het ministerie van Handel, opdat de banden tussen Icann en de Amerikaanse overheid verder doorgeknipt kunnen worden.

Dat de nakende herziening van de overeenkomst tussen Icann en de overheid met betrekking tot IANA een moeilijke bevalling zal worden, mag dus duidelijk zijn. Nog geen drie weken geleden kwam het team van Lawrence Strickling nog met het idee om IANA op te splitsen in drie verschillende entiteiten.

Niemand minder dan Vint Cerf mocht komen uitleggen dat dat niet zo’n goed idee is, en dat ook de piste van het contract met de Amerikaanse overheid best verlaten wordt. “Een eenvoudige samenwerkingsovereenkomst tussen het ministerie van Handel en Icann is allicht een betere optie als je de criticasters de mond wil snoeren”, vond de vader van het internet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content