Ict-aandeel in buitenlandse investeringen in België groeit

8 procent van de buitenlandse investeringen in België is bestemd voor ict: een stijging tegenover de voorbije jaren.

8 procent van de buitenlandse investeringen in België is bestemd voor ict: een stijging tegenover de voorbije jaren.

De cijfers zijn geplukt uit het jaarlijkse rapport van IBM over de Global Location Trends. 2007 bleek een vrij matig jaar te zijn voor investeringen van buitenaf in België. In 2006 telde IBM nog 213 buitenlandse investeringsprojecten. In 2007 waren dat er nog maar 189. Die projecten creëerden bovendien 7827 jobs, tegenover 9712 in 2006.

Bedrijven uit de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk waren de belangrijkste investeerders in België en creëerden meer dan drievierde van alle jobs.

IBM ziet een verschuiving naar meer ‘kennisintensieve sectoren’, zoals ict en life sciences. Voor ict steeg het aandeel van 5 procent in de periode 2003-2006 naar 8 procent in 2007. De achteruitgang was voor de sector van het transportmateriaal en de chemische en metaalsector.

De Belgische bedrijven hebben ook hun uitgaande investeringen gereduceerd in vergelijking met 2006, en creëerden zo nagenoeg 7500 jobs in het buitenland. De belangrijkste locaties voor Belgische bedrijven zijn Roemenië, Brazilië en Frankrijk, gevolgd door Polen en China. Ict is goed voor 16 procent van de investeringen van Belgische bedrijven in het buitenland.

Ict-investeringen in 2007 creëerden wereldwijd naar schatting bijna 200.000 jobs. Daarmee moet ict enkel de electronicawereld en de sector van transportmateriaal laten voorgaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content