Ict’er worstelt met mobiliteit en mens

Beveiliging is altijd al een complexe ict-zaak geweest. De groei van mobiliteit maakt dit alleen maar moeilijker. Het grootste probleem blijft echter de mens.

Beveiliging is altijd al een complexe ict-zaak geweest. De groei van mobiliteit maakt dit alleen maar moeilijker. Het grootste probleem blijft echter de mens.

Een en ander blijkt uit onderzoek bij ict-ruim 400 ict-specialisten door MarketCap, in samenwerking met onze collega’s van het Nederlandse Computable. Ondanks alle mogelijkheden van de technologie staat of valt de beveiliging nog altijd met de mens. Dat gaat ook om de ict’er, maar vooral om de eindgebruiker.

Van de ondervraagde 413 ict-managers en -professionals is maar liefst 37,5 procent het volledig eens met de stelling dat de kracht van de security-keten bepaald wordt door de menselijke factor. Nog eens 35,3 procent is het hier deels mee eens.

Dat de mens steeds mobieler wordt, maakt beveiliging er ook niet makkelijker op. Een forse 40,2 procent van de ict-manager is het deels eens met de stelling dat mobiele dataopslag de ict-beveiliging bedreigt. Nog eens 15,9 procent is het hier volledig mee eens. Mobiele dataopslag omvat niet alleen usb-sleutels maar ook laptops, smartphones en andere ‘losse’ apparaten die zijn te koppelen aan de ict-infrastructuur.

Daarnaast maakt de opkomst van mobiliteitsoplossingen, zoals telewerken, VoIP en SaaS (software as a service), beveiliging van communicatie in ieder geval moeilijker. De stelling dat deze beveiliging hierdoor onuitvoerbaar wordt, krijgt 17,7 procent bijval (‘deels mee eens’) en 5,1 procent harde steun (‘volledig mee eens’). Opvallend is dat 27,4 procent neutraal reageert op deze stelling, en 24,4 procent het er deels mee oneens is. Slechts 10,9 procent is het hier volledig mee oneens.

Terwijl mobiliteit dus zeker een zorg is qua beveiliging, geeft slechts 24,9 procent van de ondervraagden aan dat ze oplossingen specifiek voor mobile security gebruiken. De beveiliging van mobiele apparaten wordt wel deels gedekt door traditionele beveiligingsmiddelen, zoals antivirussoftware, firewalls en systemen voor identiteits- en toegangsbeheer. Die middelen worden het meest gebruikt, respectievelijk 70,3 procent, 66,7 procent en 57,3 procent. Antispyware en netwerkbeveiliging volgen met 56,8 en 55,6 procent, waarna gateway security en encryptiesoftware komen met 41,9 en 38,7 procent.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content