ICT-starters volgen heropleving niet

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Terwijl de algemene cijfers van Unizo over het aantal startende ondernemers weer positief zijn, is dat voor de ict-starters geenszins het geval. Gisteren werd gesproken van een algemene stijging van 2,94 procent in het aantal opgerichte ondernemingen in het eerste half jaar van 2010. Maar ga je naar de specifieke cijfers voor de ict-sector kijken, dan ziet het plaatje er totaal anders uit. Van januari tot 23 juli werden er in de ict-sector 1373 bedrijven opgericht. Dat is 9 procent minder dan de 1507 nieuw opgerichte ondernemingen in dezelfde periode vorig jaar (al is in dat laatste cijfer de laatste week van juli wel meegerekend).

Terwijl de algemene cijfers van Unizo over het aantal startende ondernemers weer positief zijn, is dat voor de ict-starters geenszins het geval.

Gisteren werd gesproken van een algemene stijging van 2,94 procent in het aantal opgerichte ondernemingen in het eerste half jaar van 2010. Maar ga je naar de specifieke cijfers voor de ict-sector kijken, dan ziet het plaatje er totaal anders uit. Van januari tot 23 juli werden er in de ict-sector 1373 bedrijven opgericht. Dat is 9 procent minder dan de 1507 nieuw opgerichte ondernemingen in dezelfde periode vorig jaar (al is in dat laatste cijfer de laatste week van juli wel meegerekend).

De positieve kant van de zaak is dat de zware daling van vorig jaar wat afgezwakt wordt. Als dezelfde periode tussen 2008 en 2009 vergeleken wordt, zie je een daling van 20 procent in het aantal opgerichte ict-bedrijven. Duidelijk te wijten aan de crisis, want van 2007 naar 2008 was er wel nog een stijging te noteren. Ook positief is dat tussen maart en mei van 2010 de cijfers een stijging vertonen tussen 10 en 15 procent in vergelijking met die maanden vorig jaar. In juni (-25 procent) en juli (-56 procent) is er dan wel weer een hevige daling.

Traditioneel gaat het bij het merendeel van de opgerichte ict-bedrijven over ‘gewone’ zelfstandigen (746 van de 1373 starters). Het aantal nieuwe bvba’s klokt af op 449. De meeste ict-bedrijven werden het voorbije half jaar opgericht in Antwerpen (280) en Brussel (227). Opmerkelijk is ook dat Henegouwen sterk bezig is: het haalt met 102 nieuwe bedrijven nu al bijna het aantal van heel 2009 (138). West-Vlaanderen daarentegen zit met 92 stuks nog niet aan de helft van het totale aantal van vorig jaar (201).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content