Illegale downloaders binnenkort geweerd van het internet?

De nieuwe Europese telecomwet, die maandagavond groen licht kreeg maar nog moet gestemd worden door het Europees Parlement, zorgt voor heel wat ophef.

De nieuwe Europese telecomwet, die maandagavond groen licht kreeg maar nog moet gestemd worden door het Europees Parlement, zorgt voor heel wat ophef.

De amendementen die voorliggen, zouden immers niet alleen de deur openzetten voor het filteren van internetverkeer en het bespioneren van burgers, ze zouden het ook mogelijk maken om illegale downloaders na drie overtredingen de toegang tot het internet te ontzeggen.

Het fameuze ‘three strikes and you’re out’-concept komt eigenlijk van de Franse president Sarkozy. Hij oppert dat ISP’s verplicht moeten worden om klanten die illegale files binnenhalen of verspreiden, voor een jaar van het net te gooien. Zeker nu ‘mijnheer Bruni’ de komende zes maanden voorzitter is van de EU, wil hij van de gelegenheid gebruik maken om een oplossing voor het ‘copyrightprobleem’ te forceren.

Het conservatieve Britse parlementslid Malcolm Harbour, medeauteur van het beruchte ‘blokkeringamendement’, heeft nochtans al duidelijk laten verstaan dat het voorstel niets te maken heeft met het afdwingen van copyright. “De interpretatie die er nu aan gegeven wordt, is op zijn zachtst gezegd alarmerend en gaat voorbij aan de ware intentie, namelijk het beschermen van de rechten van de consument”, vertelde hij aan de BBC.

Lilian Edwards, professor recht aan de Universiteit van Southampton, schreef in een reactie op haar blog dat ze opgelucht was te horen dat Harbour het amendement opnieuw voor het licht wil houden, als het te vatbaar zou blijken voor interpretatie. Eerder had Edwards al te kennen gegeven dat het voorstel, zoals het nu voorligt, perfect kan dienen als legitimatie voor ‘three strikes and you’re out’.

Intussen maken tal van Europarlementariërs zich sterk dat het om een vals alarm gaat. Zo zou er niet naar de juiste amendementen verwezen worden door de criticasters, en zou het alles behalve de bedoeling zijn om gebruikers de toegang tot het net te ontzeggen. Wel zouden ISP’s verplicht worden om bij illegaal gebruik van de verbinding, de eigenaar hiervan op de hoogte te stellen. Iets wat veel providers al doen.

Scheiding

Belangrijk voor België, is het concept van de functionele scheiding. Als de nieuwe telecomwet de stemming in het Parlement overleeft, zullen nationale telecomregulatoren zoals het BIPT in de toekomst een scheiding tussen netwerk en diensten kunnen afdwingen bij dominante operatoren.

Voor de slechte verstaander: het BIPT zou Belgacom kunnen dwingen om zijn infrastructuur te scheiden van diensten zoals telefonie, internet en televisie, met als doel ook andere partijen een kans te geven. Belgacom CEO Didier Bellens heeft zich altijd verzet tegen zulk een scenario. “Wij dragen de infrastructuurkosten en iedereen zou mogen delen in de winst? Dat kan dus niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content