Imec spin-off EpiGaN haalt 4 miljoen euro op

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

EpiGaN, de in 2010 opgerichte spin-off van Imec, heeft in een eerste grote kapitaalronde 4 miljoen euro opgehaald. Met de gezamenlijke investering van Capricorn Cleantech Fund, Robert Bosch Venture Capital (RBVC) en LRM wil EpiGaN de productie van GaN-op-silicium opstarten. GaN-op-Si (voluit: galliumnitride-op-silicium) wordt aanzien als het basismateriaal voor de volgende generatie efficiënte vermogenelektronica. Ceo Marianne Germain, cto Joff Derluyn en coo Stefan Degroote ontwikkelen reeds meer dan 10 jaar technologie die toelaat om GaN te deponeren op silicumschijven (beter bekend als ‘wafers’) van 100 en 150 mm diameter. Een deel van die technologie wordt nu door EpiGaN in licentie genomen.

EpiGaN, de in 2010 opgerichte spin-off van Imec, heeft in een eerste grote kapitaalronde 4 miljoen euro opgehaald. Met de gezamenlijke investering van Capricorn Cleantech Fund, Robert Bosch Venture Capital (RBVC) en LRM wil EpiGaN de productie van GaN-op-silicium opstarten.

GaN-op-Si (voluit: galliumnitride-op-silicium) wordt aanzien als het basismateriaal voor de volgende generatie efficiënte vermogenelektronica. De oprichters van EpiGaN komen niet zomaar op deze technologie uit. Ceo Marianne Germain, cto Joff Derluyn en coo Stefan Degroote ontwikkelen immers reeds meer dan 10 jaar technologie die toelaat om GaN te deponeren op silicumschijven (beter bekend als ‘wafers’) van 100 en 150 mm diameter. Een deel van die technologie wordt nu door EpiGaN in licentie genomen.

GaN-op-Si wordt door de investeerders nu ook aanzien als een sleuteltechnologie in het domein van hernieuwbare energie. Denk dan aan efficiëntere voedingsbronnen of invertoren voor zonne-energie en groenere transporttechnologieën met een kleinere ecologische voetafdruk. Imec is overigens altijd al een pionier geweest in het gebruik van Si-wafers voor GaN-technologie. De grote voordelen van de technologie is dat ze leidt tot kostenefficiënte oplossingen én dat ze voortbouwt op de bestaande Si-gebaseerde halfgeleiderindustrie.

Met het kapitaal kan de start-up nu eigen productiefaciliteiten bouwen. De activiteiten worden ondergebracht op de Research Campus in Hasselt. In een verklaring toont Stijn Bijnens, ceo van LRM, zich verheugd over deze keuze. “EpiGaN zal bijdragen tot de ontwikkeling van hightech oplossingen op het domein van hernieuwbare energie, en hierin wil Limburg een belangrijke rol vervullen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content