Intels IDF toont snelle en zuinige multicores

Het Intel Developers Forum in San Francisco focust op snelle multicores en geeft Bush nog even snel een veeg uit de pan.

Het Intel Developers Forum in San Francisco focust op snelle multicores en geeft Bush nog even snel een veeg uit de pan.

De nieuwe Nehalem microarchitectuur geeft Intel blijkbaar vleugels, want na de eerste processoren op basis hiervan – voortaan aangeduid als Intel Core i7 processoren – komen er tussen nu en de tweede helft van 2009 ook nog versies voor servers, desktops en allerlei mobiele systemen. Volgens Pat Gelsinger, sr v-p en general manager van de Digital enterprise group binnen Intel, zal de toekomstige familie processoren ook een ‘turbo’-modus bieden, voor extra verwerkingsvermogen en dat zonder meer warmteontwikkeling.

De nieuwe processoren zullen tevens Intels Hyper-Threading technologie bevatten, goed voor 8 threds op 4 kernen (in een eerste uitvoering).

Andere ‘families’ die aan bod kwamen waren de Xeon serverprocessoren (binnenkort met 6 kernen en 16MB L3 cache), de ‘Larrabee’-architectuur (multi-x86 cores – zie ook DNewsletter 5/8/2008) en ‘Calpella’ (de basis van een nieuw laptop-platform). Veel aandacht was er tevens voor mobiele systemen, met volgende maand al een dual core stroomzuinige Atom-processor.

Naast procesoren pakte Intel tijdens de openingssessie ook uit met zijn plannen voor snelle ‘solid state’ opslagsystemen (met SATA interface en een capaciteit tot 160GB), wat sommige waarnemers al de vraag deed stellen of dit het einde van de klassieke harde schijven inluidt. Een claim die overigens door andere bouwers van sloid state opslagsystemen in vraag wordt gesteld, door de toch nog belangrijke beperkingen inzake het mogelijke aantal lees/schrijfacties (en de bijhorende slijtage).

Inzake toepassingen werd dan weer uitgebreid aandacht besteed aan het groeiend belang van sensoren in onze dagdagelijkse leefwereld en de niet te stuiten tendens om steeds meer toestellen en subsystemen onderling te koppelen of aan te sluiten op het internet. Het ‘Embedded Internet’, zoals Intel het noemt, zal miljarden van dergelijke systemen connecteren.

Intels voorzitter Craig Barrett prees op zijn beurt de aanwezige ontwikkelaars voor hun rol in de vooruitgang die de wereld in de voorbije 40 jaar – het tijdperk van de chip – heeft gemaakt. Teeglijk kloeg hij ook dat de USA onvoldoende inspanningen levert op onderwijsgebied en het belang van O&O investeringen niet inziet. Ook het gezondheidssysteem in de USA kreeg een steek, wanneer hij opmerkte dat zijn eigen arts eigenlijk in India was gevestigd. Intel kondigde overigens aan vier prijzen van 100.000 dolaar uit te loven voor de meest innovatieve ideeën om nog onopgeloste problemen inzake onderwijs, gezondheidszorg, economische ontwikkeling en milieu aan te pakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content