Internet der dingen groeit tot één triljoen toestellen

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Op JavaOne wordt op korte termijn een markt van 50 miljard tot 1 triljoen devices in het internet der dingen voorspeld. JavaOne lijkt wat op zo’n Russisch ‘matroesjka’-poppetje, met een reeks poppetjes in elkaar verstopt. Zo maakte dit jaar voor het eerst een eigen Embedded Java-conferentie opgezet onder de grote JavaOne-koepel en dat om meer dan één reden. Zeg maar 1 triljoen redenen, want dat is het aantal toestellen die tegen 2025 in het internet der dingen met elkaar zouden communiceren, aldus John Heinlein, werkzaam voor processorontwerper ARM. Voor Oracle is vandaag dan ook het ogenblik om samen met partners rond Java een ecosysteem uit te bouwen dat voorziet in zowel intelligentie in de eindpunten (sensoren,…) als in systemen om de grote hoeveelheden informatie te verwerken en oplossingen voor problemen in een rist industrieën.

Op JavaOne wordt op korte termijn een markt van 50 miljard tot 1 triljoen devices in het internet der dingen voorspeld.

JavaOne lijkt wat op zo’n Russisch ‘matroesjka’-poppetje, met een reeks poppetjes in elkaar verstopt. Zo maakte dit jaar voor het eerst een eigen Embedded Java-conferentie opgezet onder de grote JavaOne-koepel en dat om meer dan één reden. Zeg maar 1 triljoen redenen, want dat is het aantal toestellen die tegen 2025 in het internet der dingen met elkaar zouden communiceren, aldus John Heinlein, werkzaam voor processorontwerper ARM.

Voor Oracle is vandaag dan ook het ogenblik om samen met partners rond Java een ecosysteem uit te bouwen dat voorziet in zowel intelligentie in de eindpunten (sensoren,…) als in systemen om de grote hoeveelheden informatie te verwerken en oplossingen voor problemen in een rist industrieën. De technologie voor ingebedde systemen is immers zo krachtig en stroomzuinig geworden, dat niet eerder geziene mogelijkheden zich aandienen. Zo werd een project toegelicht dat een reeks elementen van een zeecontainer capteert (locatie, inhoud, temperatuur, ondergane schokken, openen van deuren…) en gedurende maanden kan bijhouden en/of doorsturen. Dat werd onder meer bewezen door proefvaarten tussen België en de VS.

Belangrijk is ook dat in de sensoren al meer data kan worden verwerkt, om de centrale systemen niet te laten verzuipen in rauwe data. Judson Althoff, Senior Vice President Worldwide Alliances and Channels and Embedded Sales bij Oracle, verwijst daarbij naar een mogelijke klant, voor wie “het toevoegen van één sensor per auto tot 8PB aan data per dag uit de hele vloot van voertuigen zou opleveren.” Voorbeelden van industrieën waar op korte termijn nieuwe toestellen voor grote ingebedde mogelijkheden kunnen zorgen, zijn volgens Althoff onder meer de transportwereld en medische (thuis)verzorging.

Voor Oracle moet het Java platform in de ingebedde wereld de mogelijkheid tot integratie tussen de systemen en toepassingen van leveranciers bieden, van de eindpunten tot de centrale verwerking en koppeling met bedrijfssystemen. De keynote van Java Embedded @ Javaone was als ‘business opportunity’ presentatie dan ook wat een vreemde eend in de overwegend technologische en technische presentaties van de ontwikkelaarsconferentie.

In de aanloop naar Javaone heeft Oracle overigens al nieuwe ’embedded’ producten aangekondigd als de Java ME Embedded 3.2 (nu ook voor de ARM processor), evenals de Java Embedded Suite 7.0.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content